To je to što me zanima!

HSU: Odlazak u mirovinu sa 67 god. je politička kratkovidnost

U Hrvatskoj stranci umirovljenika se nadaju da neki novi nastup kreativnosti neće dovesti do toga da nakon 2050. godine u mirovinu idemo s, primjerice, 75 godina
Vidi originalni članak

Preporuke Europske komisije o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina posljedica su političke kratkovidnosti i oportunizma u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izražava žaljenje, jer je na vrijeme upozoravala nadležne na posljedice koje upravo dolaze na naplatu, priopćio je u subotu HSU. 

Stranka je još jednom pozvala partnere iz Vlade da se ovako osjetljive odluke donose uz više uvažavanja i dijaloga, kako neki novi nastup kreativnosti ne bi doveo do toga da nakon 2050. godine u mirovinu idemo s, primjerice, 75 godina. 

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Caffe-bar Gemini 23.06.2014.

    Ne treba određivati vrijeme odlaska u starosnu mirovinu, već maksimalnu ukupnu naknadu koju netko može podići na konto uplata za socijalno i zdravstveno osiguranje u efektivnom radnom vijeku. Ta naknada ne bi smjela biti veća od 2/3 ukupnih uplata za mirovinsko. 1/3 uplata bi trebala pokrivati troškove zdravstvenog i solidarnog osiguranja u periodu nakon umirovljenja. Pri tome treba predvidjeti da 4 godine uplata za mirovinsko iz rada mogu pokriti troškove jedne godine mirovinske naknade i pripadnog zdravstvenog osiguranja. Vrijeme u kojem primaš mirovinu se limitira na 1/4 vremena u kojem su se uplaćivali doprinosi, a van toga vremena se primaju samo socijalne naknade koje bi trebale biti jednakog iznosa za sve i ne smiju u ukupnom mjesečnom iznosu biti veće od 1/4 prosječnog osobnog dohotka u RH. Trebalo bi dopustiti da radnici ta uplaćivana sredstva za mirovinsko mogu koristiti u periodu u kojemu su radno sposobni, a nezaposleni. time bi smanjili pravo na period mirovinske naknade, koliko je trajao period naknade za nezaposlene.

  • AntoOpačak 22.06.2014.

    Hrelja dali si razumio Mršića;mi nismo više gazde EU nam diktira,a mi možemo samo odrediti datum od kad taj zakon stupa na snagu.I zanimljivo je to zašto nam toliko mulja.

  • marijaterezija2 22.06.2014.

    Hrelja je stvarno potrošen politikant.Čak više ni političar nije

Komentiraj...
Vidi sve komentare