To je to što me zanima!

HUB: Banke rade na modelima rješenja za kredite u francima

Predstavnici banaka su održali sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojemu su razmatrali moguće načine za olakšavanje otplate kredita u francima
Vidi originalni članak

Predstavnici banaka su se u petak sastali s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojem su, kako kažu, razmatrali "moguće načine za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute".

Priopćenje Hrvatske udruge banaka (HUP) donosimo u cijelosti:

"Predstavnici poslovnih banaka danas su održali sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojemu su razmatrali moguće načine za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute.

Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju ovoga problema.

'Teško je davati makar i kratkoročne procjene'

Jučerašnja neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla je međunarodna financijska tržišta što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro. Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja, pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj.

S obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta teško je davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

'Skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika'

Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15-og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/ebankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj.

Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za manji broj dužnika koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja". 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • crna prognoza 17.01.2015.

    pocet ce glave da padaju kako je krenilo,kada netko nema sta da jede jer mu banda sve otme .......onda mu svasta pada na pamet

  • Palamudan 17.01.2015.

    jesi li ti svojom voljom tako glup?

  • ljubica ljubičica_1 17.01.2015.

    Rešenje je da se CHF samo pretvorit u EU i tako dalje otplaćivat kredit.Banke nikad ne gube !

Komentiraj...
Vidi sve komentare