Obavijesti

News

Komentari 45

HUB: Banke rade na modelima rješenja za kredite u francima

HUB: Banke rade na modelima rješenja za kredite u francima
1

Predstavnici banaka su održali sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojemu su razmatrali moguće načine za olakšavanje otplate kredita u francima

VIDEO

Predstavnici banaka su se u petak sastali s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojem su, kako kažu, razmatrali "moguće načine za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute".

Priopćenje Hrvatske udruge banaka (HUP) donosimo u cijelosti:

"Predstavnici poslovnih banaka danas su održali sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojemu su razmatrali moguće načine za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute.

Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju ovoga problema.

'Teško je davati makar i kratkoročne procjene'

Jučerašnja neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla je međunarodna financijska tržišta što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro. Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja, pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj.

S obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta teško je davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

'Skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika'

Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15-og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/ebankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj.

Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za manji broj dužnika koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.