To je to što me zanima!

Humanitarna pomoć UN-a prvi put je ušla u Pojas Gaze preko prijelaza Kerem Shalom

Granični prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze otvoren je u nedjelju prvi put od početka rata i omogućen je prolaz kamiona s humanitarnom pomoći
Vidi originalni članak

Taj granični prijelaz bio je zatvoren za kamione od 7. listopada kada je Hamas izveo divljačke napade na južna izraelska naselja, nakon čega je izraelska vojska počela ofenzivu na Gazu.

Izrael je do početka prosinca odbacivao pozive UN-a i drugih da otvori taj prijelaz, no pristao je prošli tjedan otvoriti ga.

- Od danas, UN-ovi kamioni s humanitarnom pomoći prolazit će sigurnosnu provjeru i biti izravno upućeni u Gazu preko Kerem Shaloma - objavila je izraelska vlast COGAT, odgovorna za koordiniranje aktivnosti s palestinskim područjima.

Objavljene su i fotografije nanizanih kamiona, navodi njemačka agencija dpa i prenosi izjavu COGAT-a da će se time povećati dnevna količina pomoći za Gazu.

BORBE SE NASTAVLJAJU Hamas poručio da neće pustiti zarobljenike bez prekida vatre

Zbog katastrofalne humanitarne situacije u opkoljenoj i blokiranoj palestinskoj enklavi, Izrael je bio pod snažnim međunarodnim pritiskom, među kojima su i Sjedinjene Države, najbliži izraelski saveznik.

'IZRAEL SE MORA SUZDRŽATI' London i Berlin pozvali na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze: 'Poginulo je previše civila'

Dosad su ograničene količine humanitarne pomoći slane iz Egipta putem prijelaza Rafah koji nije dovoljno opremljen da pregleda velik broj kamiona. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare