To je to što me zanima!

HUP: Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi za privatnike

HUP ističe kako Vlada i sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi kod privatnika. Istovremeno, naglašavaju da nas jedino privatne investicije mogu spasiti
Vidi originalni članak

Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi s privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca, dok se s druge strane naglašava kako jedino privatne investicije državu mogu izvući iz krize, stoji u priopćenju kojim se danas oglasila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

- HUP mora reagirati na populističke teze koje se šalju u medije posljednjih dana na temu izdvajanja uslužnih djelatnosti. U postupku izdvajanja uslužnih djelatnosti, koje su dio nužnih reformi države, privatne tvrtke okupljene u HUP-u su više puta javno izrazile spremnost na očuvanje radnih mjesta svih zaposlenih i njihovih radnih prava te pružanje više kvalitete usluge uz niži trošak poslovanja, stoji u priopćenju te se dodaje:

- U neosnovnim djelatnostima država zapošljava 26.500 ljudi, a ukupan trošak obavljanja tih djelatnosti iznosi 3,4 milijarde kuna na teret proračuna, odnosno, građana. Privatni poslodavci nude bolje upravljanje tim poslovima, zadržavajući pritom sve zaposlene i oslobađajući ta sredstva državi za podizanje kvalitete ustanova, poput bolnica, škola, vrtića, domova zdravlja, ureda javne uprave itd. Prigodno se zaboravlja činjenica da je pružanje tih usluga u državnom i javnom sektoru prisutno u Hrvatskoj već 20 godina i ne postoji tijelo državne ili javne uprave koje nema izdvojen dio servisa, a što je ujedno i svjetska uobičajena praksa. U trenucima kada nam je javni dug prevelik i u proceduri smo prekomjernog deficita, a milijun građana Hrvatske radi za preostalih 3 milijuna, čudimo se sindikatima i opoziciji koji se kroz populističke izjave poigravaju s ljudskim emocijama, izazivajući strah od gubitka posla.

- U procesima izdvajanja uslužnih djelatnosti planira se investirati oko 100 milijuna kuna godišnje. Tako će se ponovno odgovornost za daljnji gospodarski pad svaliti na 'privatnike' koje se etiketira u svakoj predizbornoj kampanji; bilo sindikalnoj ili političkoj. 'Trebamo više radnih mjesta, više poslova i investicija' očito je tek puka fraza jer se ne pokazuje spremnost stvoriti preduvjete i nužne reforme da frazu pretvorimo u realnost - zaključuje HUP.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Laku_noc_hrvatska 01.05.2014.

    Privatnici-robovlasnici... Tko god je radio kod privatnika,zna sta pricam. A u drzavnu firmu upast nemozes bez debele veze i potplate nekog od vladajucih.zato vi sto pricate o privatnicima,bolje sutite,pojma nemate...ocete li se'mjenjat za radno mjesto,dam vam ja svoje kod privatnika,a vi meni svoje u drzavnoj firmi...nebi izdrzali ni punih tjedan dana...

  • niksonvkci89 01.05.2014.

    Debeli ti bi sigurno volio da ti sin radi kod privatnika za 2500 kn i na kraju mjeseca -nema place ili da radi u školi kao čistač za istu plaću koju će sigurno dobiti.Zato nitko ne vjeruje privatnicima a ni ovoj vladi.

  • ludom 30.04.2014.

    Atmosfera nepovjerenja je već stvorena od kad je države Hrvatske. Čast izuzecima, kojih ima, ali malo. Valjda nema radno sposobnog građanina, koji nije osjetio samovolju raznoraznih vlasnika firmi i firmica. Mrcvare ljude kako im je volja. To naročito osjete na svojoj koži trudnice ili ljudi koji naglo obole od neke ozbiljnije bolesti. Političare uopće nije briga za taj problem. Kada, međutim govorimo o nekakvim pravima, to u ovoj državi ne postoji u praksi. Banana ostaje banana. Nekada sam radio u privatnoj firmi, ali u Njemačkoj. To je sasvim nešto drugo. To je u odnosu na ovo ovdje nebo i zemlja. No, ni ti obrtnici ili poduzetnici nisu baš jedini krivci za takav kaos. Na vratu su im paraziti koji čekaju kao kobci i otimaju sve što se može zaraditi. Osim ako nisu u nekakvoj vezi ili partijski prijatelji s trenutnim vladarima. To je na žalost realnost ove banane. Gospodin sa gornje slike bi to trebao znati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare