To je to što me zanima!

Zarate li, Indija i Pakistan će se gađati atomskim bombama

Indija i Pakistan se sukobljavaju zbog Kašmira na koji polažu pravo. Na tom području trenutačno je i devet hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji. Oni su dobro
Vidi originalni članak

Nakon što je sredinom veljače Indija optužila Pakistan za bombaški napad na Kašmir, započela je i zračne napade protiv tamošnjih militanata. Pakistan je odgovorio novom paljbom i srušio dva indijska aviona.

Tvrde da je riječ o “preventivnom napadu”, a na avione su pucali jer su prešli liniju razgraničenja. Nekoliko sati nakon napada objavili su snimku zarobljenog pilota i još jednu koja prikazuje jedan od dva srušena indijska aviona. U napadu je, tvrdi Pakistan, poginulo puno pripadnika islamističke skupine.

- Pokazali smo naše pravo, želju i sposobnost samoobrane. Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni - rekao je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova. Incident se dogodio u trenutku kad ključaju napetosti između dvije zemlje koje posjeduju nuklearno oružje. Dok svijet strahuje od nuklearnog sukoba, politički analitičar Žarko Puhovski smatra da do toga neće doći.

Puhovski: Sukob će se zamrznuti do iduće prilike

- Uvjeren sam da neće doći do rata. To se već više puta zakuhavalo, ali nikad nije prokuhalo do kraja. To su višedesetljetni ostaci nesretne imperijalističke podjele terena koja je sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća izvršena doslovno sjekirom i od koje se dva susjeda nisu oporavila - kaže nam Puhovski. Dodaje da će uloga SAD-a u cijeloj priči ograničavati daljnje zaoštravanje sukoba jer je SAD saveznik objema. Puhovski smatra da novog rata na tom prostoru ipak neće biti.

- Oni će opet ići na zamrzavanje sukoba. Nisu ga u stanju riješiti jer je jako kompliciran, i geografski i etnički. Najmanje loše što se sad može očekivati jest da se sukob zamrzne do sljedeće prilike - zaključuje Puhovski. Inače, na tom se području trenutačno nalazi i devet hrvatskih vojnika, pripadnika Oružanih snaga RH, koji su dio mirovne misije UN-a.

MORH u kontaktu s hrvatskim vojnicima

- Svi su dobro. Ne nalaze se u području sukoba, a Ministarstvo obrane RH je u stalnom kontaktu s njima - kažu nam u MORH-U.
U vrtlogu borbi, uz brojne indijske gubitke, ta se država jučer pohvalila i kako je njihov avion MIG-21 uspješno srušio pakistanski F-16, borbeni avion za koji je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, prije nego što mu je posao propao, tvrdio da će biti ”jamac stabilnosti i sigurnosti RH zauvijek”.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • ARMAGEDON 28.02.2019.

    Indijci će pobjediti , ima ih više !

  • EmilCandor 28.02.2019.

    EricBlack - komentar ti je u stilu malog Perice, te skrećem pozornost da nije riječ o topovskom mesu, nego misiji UNMOC - Kašmir, ne bitno različitoj po rizicima od brojnih drugih misija UN-a, NATO i EU, u kojima sudjeluju dakle većina članica UN-a, sve članice EU-a i skoro sve članice NATO-a.

  • EmilCandor 28.02.2019.

    Ovo je klasična priča kako mali Perica zamišlja rat. Dakle u čemu su graške, ne samo ovoga članka, nego i svih drugih domaćih medija? Prije svega, zveckati nuklearnim bojevim glavama, zahtjeva značajno veću upućenost o doktrinama uporabe nuklearnih arsenala, prema sljedećem: a) kategorizacijom ratovanja ovaj događaj ne bi trebalo nazvati ratom, čak ni operacijom. Bio bi u kategoriji incidenta; b) ukoliko incident preraste u dugotrajnije sukobe, no ostane u manje više zoni Kašmira, tada bi to mogli zvati operacijama ograničenog cilja; c) značajnije, a prije svega obimnije proširenje zone operacija izvan Kašmira s teritorijalnim pretenzijama po dubini jedne ili obiju strana, ali još uvijek u okvirima ograničenog cilja, bilo bi u kategoriji sukobljenih strana, d) rat podrazumijeva radikalne ciljeve, otvorene teritorijalne pretenzije, rušenje vlasti, nametanje novih političkih autoriteta, odnosno krajnji cilj ratnih operacija je okupacija, e) nuklearno oružje je do sada upotrjebljeno u povijesti ratovanja samo jednom i debeli su razlozi zašto je tome tako! f) Većina svjetskih doktrina ratovanja, uporabu nuklearnog oružja predviđa/procjenjuje težišno, a moglo bi se slobodno reći i isključivo, u uvjetima kada je jedna od strana u velikim problemima i škripcu. Takvi uvjeti bi trebali podrazumijevati da je jedna od strana dovedena u bezizlaznu situaciju, odnosno da je pred totalnom kapitulacijom. Ali i u takvim uvjetima mora odvagnuti odgovor druge strane, svjetskih sila .....

Komentiraj...
Vidi sve komentare