To je to što me zanima!

I salata u plastičnoj vrećici je plodno tlo za razvoj salmonele

Iz slomljenih listova curi tekućina što poboljšava razvoj salmonele te se može razviti toliko da je ni pranjem ne bi mogli ukloniti. Razvoju bakterije koja izaziva trovanje kod ljudi pogoduje i toplina
Vidi originalni članak

Znanstvenici su utvrdili da su i unaprijed narezane i oprane salate zapakirane u plastične vrećice plodno tlo za salmonelu. 

Naime, iz slomljenih listova curi tekućina što poboljšava razvoj salmonele te se može razviti toliko da je ni pranjem ne bi mogli ukloniti. Razvoju bakterije koja izaziva trovanje kod ljudi pogoduje i toplina. Istraživanje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Leichesteru na čelu s Primroseom Freestonom s Odsjeka za infekcije, imunitet i upale.

- Ovo samo naglašava potrebu da uzgajivači zadrže visoke standarte sigurnosti hrane jer samo nekoliko stanica salmonele u vrećici salate može se razmnožiti na tisuće do datuma koji je označen kao krajnji rok upotrebe - upozorio je, prenosi Daily Mail.

Podsjetimo, Hrvatsku je potresao slučaj dječaka koji je preminuo od salmoneloze nakon što se cijela obitelj otrovala jajima. Nakon toga je u javnost izašla informacija da se obitelj zarazila uvoznim jajima iz Poljske koje je na tržište uvela Mesna industrija Braća Pivac. Nakon toga je trgovački lanac Kaufland dobrovoljno s tržišta povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi, također iz Poljske, s rokom trajanja do 20. studenoga. Iz riječkog Konzuma zbog salmonele su povućeni ćevapčići, a iz Lidla piletina.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • stefan1954 21.11.2016.

    Lana daj se opameti sta ti tu belezgas bez veze

  • bijesna baba 21.11.2016.

    Ne zanima me, hranit cu se kao i do sada

  • komentator__Luka 21.11.2016.

    imam svoju domaću, bar nekaj

Komentiraj...
Vidi sve komentare