To je to što me zanima!

I SDP osudio uhićenje novinara Željka Peratovića

SDP je pozvao sva nadležna tijela, a posebno Vladu da prestane sa zastrašivanjem novinara i građana i da ne srozava razinu medijske slobode
Vidi originalni članak

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) najoštrije je osudila pritvaranje novinara Željka Peratovića, osumnjičenog za odavanje državne tajne, i pozvala sva nadležna tijela, a posebno Vladu da prestane s, kako kažu, zastrašivanjem novinara i građana te da ne srozava dosegnutu razinu medijske slobode.
- Organi progona ponovno su se, kao i krajem devedesetih, okomili na novinare umjesto da svoju djelatnost usmjere prema onima unutar državnih tijela koji novinarima dostavljaju klasificirane podatke. Za čuvanje državnih tajni odgovorni su oni koji takve dokumente proizvode, klasificiraju i njima barataju, a ne novinari koji ih objavljuju - smatraju u SDP-u.
U toj su stranci posebno zabrinuti što je novinar Peratović priveden zbog, kako kažu, nepoznatog teksta objavljenog navodno na njegovom blogu.
- Ta činjenica uznemirava cjelokupnu javnost i izaziva strah neće li sljedeći korak biti privođenje građana koji čitaju postove objavljene u blogovima. Nedavno priznanje ministra unutarnjih poslova da policija prati tragove internetskih portala taj strah čini opravdanim - stoji u priopćenju SDP-a.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bernardafischer 18.10.2007.

    Što se pak tiče osude SDP-a o takovom postupanju ove vlasti, mislim da je to jedna od vrlo bitnih poruka, ako kojim slučajem (a daj Bože) zasjednu u vladajuću strukturu, da vode računa o tome da demokracija nije samo sloboda medija o objavljivanju svega i svačega, nego da tu ipak mora postojati red i da treba ipak razgraničiti šta je zapravo interes te tzv javnosti, šta ona zaista mora znati, a što ne i koje posljedice nastupaju ako npr. jedan novinar razori obitelj, ili učini ogromnu štetu državi svojom lažnom ili neprovjerenom vijesti (ne zaboravimo, da nakon objave štetne vijesti, povratka i popravka nema), ili pak ako novinar zabavlja čitateljstvo ili gledateljstvo nekim tragedijama u obiteljima, a koje zaista nisu za javnost, pri tome zaboravljajući kako je većina ove svijetine sklona uživati u tragedijama, ma kakve one bile. U pravom demokratskom društvu liječnik kazneno odgovara za svoje postupke, suci i novinari ne. To je loša predispozicija za pošteno demokratsko društvo.

  • bernardafischer 18.10.2007.

    načelno gledajući, kao demokratsko društvo to nije dobar znak. No, potoji jednja činjenica da se ovaj puta ova nedemokratska vlast okomila na osinje gnjezdo i da im to nikako nije baš pametan potez. Novinari su danas ti koji vladaju, određuju da li će koga uništiti ili da li će koga dići u nebesa. Oni su ti koji uspijevaju \"prisiliti\" sudove i sve institucije \"od moći\" da učine neke korake za \"dobrobit javnosti\". Tako zatvaraju ljude, uništavaju obitelji, uništavaju imovinu i prečesto čine zlo. No, nikako ih ne treba zaobići u onom kada čine nešto za dobrobit ovog društva ili čovjeka kao pojedinca. Zaista u ovom slučaju novinara Peratovića ne treba biti dovoljno pametan da ne shvatiš kako je jedini način da ga nakratko zatvore, da mu pokupe ono što je za ovu vlast i za samu Hrvatsku diskreditirajuće i da ga potom puste kako ne bi nastala ogromna hajka od strane njegovih po struci kolega. Prednost Peratovića u ovom slučaju, naspram običnih smrtnika, je ta da novinari imaju tu moć.

  • gardy 18.10.2007.

    pa naravno da če udbaši štititi svoga djelatnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare