To je to što me zanima!

I to u Hrvatskoj: 120.000 kuna za svako šesto dijete u obitelji

Izdvajanje novca za novorođenu djecu u Bolu doprinijelo je pozitivnoj demografskoj slici na području te općine. Godišnje se rodi 20-25 djece, a umre u prosjeku 12 ljudi
Vidi originalni članak

Općina Bol na Braču, radi poticanja demografske obnove, iz svojeg proračuna godišnje u prosjeku izdvoji između 250.000 i 300.000 kuna za novorođenu djecu, a za svako šestorođeno dijete u obitelji predviđena je pomoć roditeljima od 120.000 kuna, doznaje se u općinskoj upravi Bola.

- Iz našeg proračuna za svako prvorođeno dijete roditeljima izdvojimo 7000 kuna, za svako drugorođeno 15.000 a za svako trećerođeno dijete 30.000 kuna i te naše obveze redovito izmirujemo. Također smo s po 7000 kuna pomogli rješavanje poteškoća više neplodnih parova - rekao je za Hinu pročelnik općinske uprave Bola Stipe Karmelić.

Istaknuo je kako je na snazi i odluka da za svako četvrtorođeno dijete na području općine Bol roditeljima izdvoji 60.000, za svako petorođeno dijete 90.000, a za svako šestorođeno dijete 120.000 kuna, ali u posljednjih desetak godina, koliko vrijedi takva odluka, ni u jednoj obitelji se nije rodilo više od troje djece.

Ivo Čagalj/Pixsell

- Zadnjih nekoliko godina u prvi razred osnovne škole u Bolu u prosjeku se upisuje između 15 i 20 djece, a prije desetak godina znalo se dogoditi da nam se u prvi razred upiše samo troje ili četvoro djece, a osim toga trenutačno i dječji vrtić u Bolu ne može prihvatiti svu novorođenu djecu što ranije nije bio slučaj - kazao je Karmelić.

Naglasio je kako je izdvajanje financijskih sredstava za novorođenu djecu u Bolu doprinijelo pozitivnoj demografskoj slici na području te općine tako da se godišnje rodi između 20 i 25 djece, a umre u prosjeku 12 osoba.

Po popisu iz 1971. godine na području Bola živjelo je oko tisuću stanovnika, a sada je na području te općine oko 1.700 stanovnika. 

- Takvom demografskom rastu doprinijeli su i razvoj turizma, te doseljenici ali mi našim financijskim izdvajanjima za novorođenu djecu također dajemo poticaja pozivnom demografskom trendu - zaključio je  Karmelić.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • graditelj_1 21.01.2016.

    To sigurno izaziva pozitivno pomicanje u drustvu...ali postoji agonetka; promatrajuci ostali "razvijeni svijet" zakljucuje se da s porastom GDP-a i zivotnog standarda natalitet opada i moze se uciniti skala i uviditi da to dvoje su u relaciji ( +, -, ). Sto se to gogadja u Hrvatskoj? Zivotni standard u zadnjih 20 godina je nizak a nije bio puno bojli ni zadnjih 60 godina.

  • MarijanGrdašić 21.01.2016.

    Mislim da će se pravljenju djece uglavnom okrenuti sirotinja i oni koji smatraju ženu strojem za rađanje i ničim više, žena nije stroj za rađanje!!! Žena je osoba koja ima sva prava kao i muškarac, ženska prava zagarantirana su i poveljom UN, te raznim međunarodnim sporazumima. Nikakav novac ne može nadoknaditi i to iz proračuna ženi muke koje prolazi, žene koje su emancipirane i svjesne svoje osobe imaju visoko mišljenje o sebi.Drugo mi nismo u srednjem vijeku kada žene nisu imale nikakva prava osim da gospodaru rađaju djecu! Crkva i aktualna vlast su u krivu da bi ovako osiromašen proračun još više osiromašivali i to je jako pogrešna politika, moje je mišljenje da će uglavnom muslimani i islamisti kojih je i previše u Hrvatskoj krenuti u demografske aktivnosti zato jer u njihovoj vjeri ŽENA JE STVAR, može je se ubiti, pojesti, zaklati, batinati i ona služi kao stroj za rađanje i za pravoga muslimana s njom kao prljavom se ne rukuje. Upravo tome cilja ova vlada,.... da likvidira osnovna prava žena i obitelji svodeći ljudska bića na strojeve za RAĐANJE! SRAMOTA ZA OVAKVO KRŠENJE LJUDSKI PRAVA!

  • Dragan Brzi Dimitrić 19.01.2016.

    Onda cu ja napravit 10 djece dobar profit ccc.

Komentiraj...
Vidi sve komentare