To je to što me zanima!

Iako ima dopuštenje, banka neće zatvoriti neaktivan račun

Neke banke neće naplatiti vođenje računa ako na njemu nema prometa, a druge to rade još godinama
Vidi originalni članak

Zatvaranje računa koji nije aktivan je pravilo i to piše u našim općim uvjetima, a klijent pri ugovaranju računa potpisuje da ga smijemo zatvoriti. No obično račun ne zatvaramo bez znanja klijenta, rekli su nam u Erste banci. 

Navode da u Općim uvjetima vođenja transakcijskih računa i obavljanja usluga platnog prometa za građane, piše da banka može raskinuti Okvirni ugovor ako nema prometa po računu dulje od 12 mjeseci i iznos na računu nije veći od 100 kuna. To ne vrijedi za račune uz koje je vezan oročeni novac, depozit. 

- Pritom je važno napomenuti da Erste banka ne naplaćuje naknadu za vođenje tekućeg ili žiro računa ako račun nije aktivan dulje od mjesec dana, odnosno ako po računu nema uplata ili isplata. Pripis pozitivne kamate ne smatra se prometom po računu te se i u tom slučaju naknada za vođenje računa ne naplaćuje - dodali su iz Erste banke.

U OTP banci račune povremeno gase. 

- Banka jednom godišnje provodi stavljanje u mirovanje računa klijenata koji dulje od 12 mjeseci nisu koristili žiro ili tekući račun i ujedno nisu koristili druge usluge banke. Ta godišnja zatvaranja neaktivnih računa neaktivnim klijentima provode se zbog rasterećenja baze podataka banke, a prema preporuci regulatora, kako u izvještaju o broju računa ne bi bili i neaktivni računi koje klijenti ne koriste - rekli su u OTP banci. Dodali su da naknadu za vođenje tekućeg ili žiro računa treba platiti samo ako je u obračunskom razdoblju bilo prometa. 

Ni u Zagrebačkoj banci neće automatski zatvoriti račun kojim se klijent ne koristi. No za razliku od Erstea i OTP-a, kod njih treba platiti naknadu za vođenje računa i ako na njemu nema prometa dulje vrijeme. Zahtjev za zatvaranje računa klijent može i poslati. To se može i mailom, ali mora biti verificiran u banci. 

Ni u Privrednoj banci neće automatski zatvoriti neaktivan račun. 

- Zatvaranje računa zbog neaktivnosti jedna je od mogućnosti. Međutim, okvirni ugovor o platnim uslugama čiji je sastavni dio i ugovor o transakcijskom računu, bilo tekućem, žiro ili deviznom, prestaje sporazumom, otkazom klijenta uz otkazni rok od mjesec dana ili otkazom od strane banke, a tad je otkazni rok dva mjeseca - kažu u PBZ-u. 

I iz Raiffeisenbanka kažu da mogu zatvoriti račun. 

- Banka može zatvoriti račun po kojem nije bilo prometa u najmanje zadnjih 12 mjeseci, što je regulirano Općim uvjetima poslovanja po računima za plaćanje fizičkih osoba. Naknada za vođenje računa naplaćuje se ako po računu postoji raspoloživ cjelokupni iznos za naknadu, neovisno o tome postoji li po računu stvarni promet ili ne - kažu u RBA. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 12.03.2020.

    Tu je bivša Hypo a sadašnja Addiko bank izuzetno nekorektna ,da ne kažem pokvarena

  • listovača 12.03.2020.

    Erste laže.Imao sam blokiran račun po kojem nije bilo prometa godinama ali su mi uredno slali opomene za bankarsku naknadu.

  • 12.03.2020.

    AK nema para na računu onda ne mogu ovršit te prek fine. Onaj ko ima nesreću da prima plaću u hr ili penziju je na milost i nemilost fine s kojom surađuju banke mimo volje ljudi koji imaju račune umjesto da ih banke štite i odbijaju skinuti im pare s računa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare