To je to što me zanima!

Iduću Vladu čeka pakao duga: Dolazi nam tsunami kamata

Hrvatska ove godine mora stranim bankama platiti 11 milijardi kuna duga na ime kamate, no iduće godine, upozoravaju ekonomisti , dolazi nam na naplatu 20,5 milijardi kuna
Vidi originalni članak

Hrvatska ove godine mora stranim bankama platiti 11 milijardi kuna duga na ime kamate, no iduće godine, upozoravaju ekonomisti , dolazi nam na naplatu 20,5 milijardi kuna.

Na rast duga upozoravao je i guverner Boris Vujčić. Iduću vladu, dakle, čeka pakao. Ona će morati žestoko rezati jer se prihodi proračuna sigurno neće povećati za devet milijardi kuna. Zamislivo je i refinanciranje, zamjena skupih kredita jeftinima. No bude li vlada slaba, to će teško ići. Strani zajmodavci zbog političke su krize, u vrijeme jeftinog novca u Europi, od Oreškovića tražili nepodnošljivo visoke kamate na novac posuđen Hrvatskoj, pa je zaduženje propalo. Što će tek biti ako se ovaj politički kaos nastavi?

- Prvi cilj hrvatske vlade, posebno u gospodarskoj politici, jest povoljno refinanciranje velikog javnog duga - kaže dr. Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Nastavlja kako bismo time dobili vrijeme za reforme. Predlaže dio mjera:

- Treba povoljno refinancirati državni dug, smanjiti deficit proračuna i povećati ekonomski rast, iskoristiti dvije preostale banke u državnom vlasništvu, HPB i Croatia banku, te ih preoblikovati u Hrvatsku poljoprivrednu banku s ciljem sustavne potpore razvoju OPG-ova. U poljoprivredi gubimo godišnje nekoliko postotaka BDP-a i više od 50.000 radnih mjesta - kaže dr. Njavro.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • lotus_1 22.06.2016.

    Nema frke. Bog će platit.:)

  • tuti fruti 11 22.06.2016.

    Vratite zlatne poluge ,prestanite otplaćivati kredit milanovićevoj šogorici ,milanovićevom bratu 800 000 kn iz proraćuna ,avioni ,jakovina.kontramanović ,ona iz siska ,linić i.t..d. kaj se tiće sdepea i koalicije 21.

  • tsomething 22.06.2016.

    Pa naravno da su nas zaduzili kako ni nahranili ogroman drzavni aparat. Al nemojmo zaboraviti ni HNB koji je zaduzen za monetarnu politiku pa je dozvolio da se gradjani kroz strane banke opustose kreditima u raznim valutama da ne spominjem svicarski franak. Osim sto ih uberu na kupovno-prodajnom tecaju i devalvaciji jos ih uberu kamatama. Pa nakon par godina shvatimo da su ljudi godinama punili dzepove bankarima umjesto drzavnu blagajnu a imaju jos za platiti onoliko koliko su imali na pocetku kredita. Stvarno treba biti ili nezainteresiran za drzavnu monetarnu politiku ili vrlo potkupljiv da se tako nesto dogodi. Zakljucak je da je u ovoj drzavi svih ovih godina sve trulo, korumpirano i rastrosni drzavni aparat jednostavno ne misli na narod nego na same sebe. Lako je kriviti druge a zapravo su svi isti. Nesposobni za narod sposobni za sebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare