To je to što me zanima!

Ima nade! Majke neće 'baciti' na ulicu nakon smrti djeteta

POTPISUJU PETICIJU Traže hitnu izmjenu zakona za majke njegovateljice. Branko Bačić se složio da im treba pomoći. Idući tjedan majke njegovateljice će primiti u Saboru
Vidi originalni članak

Malenog Leona Lapaša (12) u srijedu su na krematoriju ispratili njegovi neutješni roditelji, rodbina i brojni prijatelji.

I dok svi tuguju za dječakom koji je sa svojom mamom Leonelom Pomper (41) postao jedan od simbola borbe za prava djece s invaliditetom i njihovih roditelja, ta borba se nastavlja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tijeku je potpisivanje peticije kojom se traži da majke njegovateljice imaju pravo na status i naknadu još šest mjeseci nakon smrti djeteta, kao i sve oblike pomoći u resocijalizaciji i vraćanje na tržište rada. Do sada je prikupljeno više od 5000 potpisa.

Podsjetimo, nakon što je dječak prošli tjedan preminuo, majci su ukinuli naknadu koju je dobivala.

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) u srijedu je s problemima majki njegovateljica upoznala predsjednika kluba Branka Bačića, koji se složio da majkama treba pomoći. Izvijestila je kako će majke njegovateljice u ime kluba HDZ-a idući tjedan primiti u Saboru.

- Gledat ćemo da im izađemo u susret koliko je moguće u okviru izmjena Zakona o socijalnoj skrbi - rekla je Petrijevčanin Vuksanović. Napomenula je da će konačnu riječ u svemu imati resorno ministarstvo na čelu s ministricom Nadom Murganić.

- Razgovarala sam s ministricom. Rekla je da će u okviru sljedećih izmjena zakona voditi računa o tome - rekla je.

Neslužbeno se moglo čuti da u HDZ-u nemaju ništa protiv zahtjeva majki da pravo na naknadu imaju i nakon smrti djeteta, bilo šest mjeseci, koliko traže, ili barem tri mjeseca.     

Idi na 24sata

Komentari 46

  • jelenaZGB 19.10.2017.

    Ako ona ne želi raditi kako bi provodila čitav dan s djecom, to se zove ''biti kućanica'' i nema potrebe da država to financira - neka to financira njezin muž.

  • Belzi 19.10.2017.

    Kad se pisu zakoni smije se pasti na emocije. Gotovo svaka porodica ima osobu koju njeguje, neke mjeec dana a neke dvadeset godina. Ne samo majke svoju djecu pa su napustile posao, vec i supruge, kceri itd koje su isto napustile posao da bi njegovale nekog svog. Zakon bi trebao biti jednak za sve. I pri tome bi trebalo voditi racuna da je dugotrajno njegovanje osobe prikovane uz krevet s posebnim zdravstvenim potrebama ipak osobna odluka svakog pojedinca. I onda se postavlja pitanje da li to treba poticati ili treba poticati i financirati rast i razvoj institucija koje bi trebale skrbiti o takvoj populaciji. Potreban je siri uvid u problematiku prije ishitrenog donosenja Zakona koji ce minimalno zadovoljiti odredjenu skupinu.

  • jelenaZGB 19.10.2017.

    Šest mjeseci je previše. Ljudi kojima umre dijete koje nisu njegovali nemaju pravo na 6 mjeseci plaćenog tugovanja. A njihova bol nije manja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare