To je to što me zanima!

'Imali li smisla ostati u zemlji s ovim plaćama i uvjetima rada'

Novosel je istaknuo da se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskoga sustva i radnoga zakondavstva
Vidi originalni članak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirat će na Međunarodni praznik rada prosvjednu povorku u Zagrebu kako bi poručiti da su sindikati za reforme, ali reforme za ljude, najavio je u petak na konferenciji za novinare u Čakovcu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Rekao je kako se povorkom koja će započeti u 11 sati kod Radničkog doma i preko Šubićeve i Zvonimirove stići , poručio je, između ostaloga u petak na konferenciji za novinare u Čakovcu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. želi poručiti kako su sindikati za reforme, ali reforme za ljude. Izjavio je kako se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskog sustva i radnog zakondavstva.

Najavio je da će povorka početi 1. svibnja u 11 sati kod Radničkoga doma u Zagrebu i preko Šubićeve i Zvonimirove stići u Maksimir. Novosel je istaknuo da se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskoga sustva i radnoga zakondavstva.

"Ima li smisla ostati u Hrvatskoj s ovim plaćama i ovim uvjetima rada" zapitao se Novosel i ocijenio kako sve reforme trebaju ići u smjeru pravednijih plaća i boljih uvjeta rada.

"Uvoz radnika neće riješiti problem manjka radne snage, što posebno vrijedi za turizam", istaknuo je i kao primjer naveo brojne hotelijere koji traže sezonske radnike diljem kontinenta za rad preko ljeta u Dalmaciji. Spomenuo je primjer hotelskoga lanca Valmar koji je sa sindikatom turizma sklopio ugovor o tome da u nijednom hotelu najniža plaća ne može biti manja od 5000 kuna.

Čelnik SSSH-a smatra da je rast plaća način regulacije tržišta rada koji je vidljiv upravo na primjerima kolektivnih ugovora u turizmu ili graditeljstvu. "Kolektivni ugovori moraju biti dominantni način reguliranja prava radnika, ali to moraju shvatiti i Vlada, mjerodavno ministarstvo i Hrvatska udruga poslodavaca" rekao je Novosel. Pozvao je i na pravedniju raspodjelu dobiti gdje ne može sve ići dioničarima već treba nešto raspodijeliti i radnicima.

Govoreći o reformi mirovinskoga sustava rekao je kako je ona potrebna, ali ne na način da se produži radni vijek. Smatra kako se zbog ranijeg odlaska u mirovinu ne bi trebali kažnjavati radnici već poslodavci koji one starije od 60 godina zbog toga što više ne mogu na visokoj razini obavljati svoj posao šalju u mirovinu. Rješenje za održivost mirovinskoga fonda vidi u vladinu poticanju zapošljavanja i smanjivanju sive ekonomije.

Predsjednik SSSH dotaknuo se i reforme obrazovanja koja se, ustvrdio je, ne smije koristiti u politkanske svrhe i u koje se po njemu mora više ulagati. "Obrazovanje treba prilagoditi interesima mladih ljudi i onome što traži gospodarstvo, posebice industrija" naglasio je.

O prijedlogu ministra Kujundžića da se kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti privatizira primarna zdravstvena zaštita rekao je će to dovesti do toga da zdravstvo bude dostupno samo tamo gdje postoje ekonomski interesi, a ne u manjim sredinama ili na otocima.

Dio izlaganja posvetio je pravosuđu i javnoj upravi. Novosel je rekao da je pravosuđe neučinkovito jer pojedini radni sporovi traju pet ili više godina dok regionalnu i lokalnu samoupravu smatra mjestom gdje se zapošljavanja stranačke vojske.

Na kraju se osvrnuo i na Europsku uniju rekavši "kako naši političari sluganski prihvaćaju sve što se dogovori na razini EU", a smatra da se treba provesti šira rasprava zbog eventulanog uvođenja eura. Zaključio je kako su sindikati za reforme, ali reforme za ljude.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • stiven 14.04.2018.

    Ova zemlja gubi ama baš svaku smisao,postajemo svi robovi ove politicke pokvarenosti koja nas vodi u pravcu samouništenja,davno je neko pritisnuo taj gumb,ali sada se pocelo u minutama,pa svima se steglo

  • dahhmal 14.04.2018.

    Kaj bu se tu promijenilo nista jer Hrvati sute godinama jer taj kmetski gen u nama drzi nas balvanima koje mozes sutirati cijepati uglavnom mi smo narod koji politicari obozavaju a ono nesto nas kaj ima hrabrosti i smatraju da nisu bas takvi balvani oni bjeze u bolji zivot jer vani i los zivot je bolji od ovoga ovdje

  • projekt_venus 14.04.2018.

    Ma kakav prosvjed, trebamo mirno i šutke gledati kako pljačkaju, rasprodaju, sramote i obezvrjeđuju Hrvatsku, baš kako to radimo već 20 godina. I obavezno ih trebamo nagrađivati i glasati za takve, kako bi mogli i dalje uzgajati amoralne i nesposobne političare. Živjela Hrvatska

Komentiraj...
Vidi sve komentare