To je to što me zanima!

'Imamo rast BDP-a, ali rastu nam i osobna potrošnja i izvoz'

Kada bi se procjena sezonski i kalendarski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca 3,4 posto. Dakle, u istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme, kaže Plenković...
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u srijedu na najnoviji podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto na godišnjoj razini, kazavši da je jedna od strukturnih Vladinih mjera povećanje proizvodnje, čime će se osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast.

"Ostvaren je rast od 2,5 posto uz značajan rast i doprinos osobne potrošnje i investicija, a poglavito izvoza roba i usluga, koji je porastao za 8,6 posto. Isto tako, vidljiv je i rast uvoza za 10,1 posto, a to ponovno ukazuje na nužnost jačanja domaće proizvodnje, što je, pretpostavljam, velikoj većini poduzetnika bitno i jedan ključnih od prioriteta u radu", istaknuo je Plenković na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako je naveo, jedna od strukturnih Vladinih mjera je povećanje proizvodnje čime ćemo osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast.

"Kada bi se ova procjena sezonski i kalendarski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca 3,4 posto. Dakle, u istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme", ocijenio je premijer.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba, 3,4 postotna boda. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, 3,8 postotnih bodova, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje porastao za 3,4 posto.

No, ostvareni rast manji je od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u vrlo širokom rasponu od 2,3 do 4,2 posto.

To je već deseto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,4 posto. Rast od 2,5 posto najsporiji je od četvrtog tromjesečja 2015. godine.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • SOTONIST 01.06.2017.

    Treba sve polit benzinom i zapalit.To je situacija u kojoj se nalazimo.Samo malo tko ima muda da se suoci sa tom istinom a istina je da ste svi ovisnici o bjegu od stvarnosti i bjegu od istine a istina je da su vam zivoti jadni da jadniji ne mogu biti.Ovo sto vi imate se ni po cemu ne moze nazvat zivot.Mozak vam je atrofirao od televizije i politickih floskula.Ne znate razliku izmedu istine i lazi i ne znate procijenit neciji karakter ili nedostatak njega.Samo zelite bjezati sto dalje od istine ko malo uplaseno djete koje je vidjelo baba rogu.Ima i to svoju cijenu a ta je propast vaseg cijelog drustva i to zauvijek.Uz puno vrisaka i boli.To mozete samo sebi zahvalit.

  • centurion 01.06.2017.

    A zaaaaato mi je iznenada tak bolje!

  • Lun@ 777 31.05.2017.

    Plenkoviću, ništa od toga nije tvoja i HDZ-ova zasluga. Ne kiti se tuđim perjem!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare