To je to što me zanima!

Ina Amerikancima? Nijemci će dati kredit da zaustave Ruse

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
MOL želi prodati udio u Ini ruskim tvrtkama. Naš izvor tvrdi da SAD i EU nakon svih problema s Rusijom u Ukrajini to žele spriječiti i zato im državni otkup odgovara
Vidi originalni članak

Vlada je zaigrala riskantnu igru s Inom. Konačni je cilj izbaciti mađarski MOL, ali i spriječiti ulazak ruskih tvrtki u Inu i Hrvatsku.

Upravo to se krije iza najave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da će Vlada dići kredit za otkup 49 posto vlasništva Ine od MOL-a, otkriva nam izvor upućen u ovaj upitan plan. Kako saznajemo, za cijelu operaciju već se navodno ponudila i jedna od najvećih europskih banaka - Deutsche Bank. MOL procjenjuje svoj udio na visokih tri milijarde dolara. On ne vrijedi više od dvije milijarde dolara ili oko 11,5 milijardi kuna.

Plan je založiti 49 posto MOL-ovih i 19 posto državnih dionica. Kredit bi dobili jeftino, a tada ne bi ušao u javni dug, objašnjava naš izvor

Kako će se zemlja u kojoj se režu prava radnika jer nema novca zadužiti za kupnju privatne tvrtke? Takav veliki kredit povisio bi već veliki javni dug iako bi ga trebali smanjivati jer je već na granici održivosti.

- Plan je založiti 49 posto MOL-ovih i 19 posto državnih dionica. Kredit bi dobili jeftino, a tada ne bi ušao u javni dug - objašnjava naš izvor. MOL želi prodati udio u Ini ruskim tvrtkama. Naš izvor tvrdi da SAD i EU nakon svih problema s Rusijom u Ukrajini to žele spriječiti i zato im državni otkup odgovara. 

U roku od dvije godine Vlada bi se obvezala prodati udio u Ini. Tada bi se udio navodno prodao američkim kompanijama i time bi se zatvorio ulaz Rusima u Hrvatsku.

- To je scenarij za koji imamo potporu - zaključuje naš izvor upoznat s planom.

U dvije godine treba povećati vrijednost Ine

U te dvije godine Vlada može podići vrijednost Ine tako da ju uključi u buduće crpljenje nafte i plina u Jadranu. Država bi tako zaradila. Plan je riskantan jer sve ovisi o budućoj vrijednosti dionica. Bivši čelnik Ine rekao je i da ima puno prepreka iako smatra da država treba otkupiti udio od MOL-a.

- Suradnja ne ide. Ali kao i nakon svakog razvoda braka puno stvari iskrsne. Od načina upravljanja koji se mora mijenjati pa do novih troškova jer Ina više nije dio MOL-a - kaže Davor Štern.

Idi na 24sata

Komentari 162

  • bajica1009 28.07.2014.

    Napisah neki dan kako odjednom dobri odnosi sa njemačkom i evo ti njihove šefice, razlog i potvrda mpoje sumnje evo ispliva nakon par dana i tako svaki put kada rusi hoče ozbiljnije uči u biznis u nas. Koliko će imati od ove intervencije naša zemlja mislim jako malo barem deset puta nego što bi rusi platili-uložili. Ponavljam da nitko ne daje pozornost na turke koji preko Gbca uzimaju posao u Osijeku i B.Gredi i kako su upravo manji drvoprerađivači iz Vinkovaca i Strizivopjne ostali dez drvne sirovina na uštrb turaka ali naši novinari NOVE-HDZ nemaju nikakovih priloga jer tu oni godinama vladaju. Svima samo ne rusima pa bila to vlada ova ili ona i zato nam ne treba već uredi EU-a bit će jeftinije.

  • antena1 27.07.2014.

    Ma ne dam nikom šljivik stari, ma nema tih para, rakiju za parking mijenjat mi ne odgovara!

  • pandorum39 27.07.2014.

    sve to nije vise vase.-a sta ce vam tek uciniti.kada pocnu busiti po slavoniji kada vam sve zagade..a tek more.-neprijatelj je uvijek isti svabe i kapitalisti i domaci izdajnici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare