To je to što me zanima!

Indija bilježi prvi pad emisija CO2 nakon četiri desetljeća

Emisije ugljičnog dioksida u Indiji pale su prvi puta u četiri desetljeća, djelomično zahvaljujući i karanteni uvedenoj zbog koronavirusa, doznaje se iz studije objavljene na britanskoj internetskoj stranici Carbon Brief
Vidi originalni članak

Smanjena potražnja za električnom energijom i konkurencija iz obnovljivih izvora energije oslabili su potražnju za fosilnim gorivima unazad 12 mjeseci, i prije nego je pandemija pogodila Indiju, no međutim, iznenadno uvođenje mjera izolacije 25. ožujka strelovito je ubrzalo pad emisija CO2, piše u analizi Carbon Briefa.

Emisije CO2 pale su već u ožujku za oko 15 posto i moguće je da su u travnju pale 30 posto.

Prema spomentoj studiji, emisije su u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku 2020. pale za oko jedan posto, nakon pada potrošnje ugljena, dok se krivulja potrošnja nafte izravnala.

Proizvodnja energije na ugljen u ožujku je pala 15 posto, a u prva tri tjedna u travnju 31 posto.

Potrošnja nafte je u godinu dana do ožujka 2020. pala za 18 posto, dok se istovremeno povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

USPORILO SE SVE Zbog korona virusa u Kini pale su emisije ugljikova dioksida

Posljednjih nekoliko tjedana Indijci se ponove dive himalajskim vrhovima jer se zbog smanjenja zagađenja vide i na stotine kilometara udaljenosti. Osim zraka, rijeke su se također pročistile.

Posebice su pogledom na Himalaje očarani stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije jer je taj grandiozni planinski lanac sada vidljiv s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog manjeg onečišćenja zraka do kojeg je došlo uvođenjem karantene u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez prekrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantene -  zatvaranja tvornica i prekida prometa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare