Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Zbog korona virusa u Kini pale su emisije ugljikova dioksida

Brzo širenje novoga koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2000 i zarazio preko 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljenom i naftom te posljedično, padom emisije ugljikova dioksida

Foto: Reuters
4 komentara

Epidemija koronavirusa koja je paralizirala kinesko gospodarstvo, ima pozitivnu ulogu kada je posrijedi okoliš, s obzirom na to da se emisija ugljikova dioksida u zadnja dva tjedna u Kini smanjila za najmanje 100 milijuna kubnih tona.  

To je gotovo šest posto globalne emisije u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati su to studije što ih je u srijedu objavio finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

POGLEDAJTE VIDEO:

Brzo širenje novoga koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2000 i zarazio preko 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljenom i naftom te posljedično, padom emisije ugljikova dioksida, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni na britanskoj internetskoj stranici Carbon Brief.

U protekla dva tjedna dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugljen bila je na četverogodišnjoj razini, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je proizvodnja čelika potonula na petogodišnji minimum, otkrili su znanstvenici.

Diamond Princess cruise ship at Yokohama Port VIŠE OD 2000 MRTVIH Još 114 mrtvih u Kini, korona ubila i dvoje putnika s kruzera

Kina je najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, no njezina je proizvodnja u rafinerijama u središnjoj pokrajini Shandong pala na najnižu razinu od jeseni 2015. godine, navodi se u izvješću.

Gospodarska aktivnost u Kini se obično povećava nakon blagdana koji slijede nakon kineske Nove godine, a ove je godine započela 25. siječnja.

No vlasti su ove godine u mnogim dijelovima zemlje blagdane produljile za tjedan dana, nastojeći spriječiti širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama. 

Prva žrtva korona virusa u Južnoj Koreji

People walk to a taxi queue after leaving the cruise ship Diamond Princess, at the Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama, south of Tokyo | Autor: KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Južna Koreja u četvrtak je objavila prvu smrt izazvanu koronavirusom Covid-19, a broj zaraženih osoba premašio je je stotinu od kojih su polovica pripadnici sekte iz grada Daegua. 

BEROŠ O KORONA VIRUSU: 'Stanje na kruzeru gore nego u Kini, planira se prihvat Hrvata'

Broj  zaraženih udvostručio se u zadnja 24 sata, nakon snažnog rasta broja oboljelih u Daeguu, gradu s 2,5 milijuna stanovnika i drugom najvećem u Južnoj Koreji.

U četvrtak je centar za prevenciju bolesti objavio 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih 104 u Južnoj Koreji. 

Među njima velik je broj vjernika Crkve Shincheonji, ili Hrama svetohraništa svjedočenja, a riječ je o crkvi koju često smatraju sektom.

Vlasti su objavile da je 61-godišnja žena zarazila najmanje 47 vjernika u Crkvi Shincheonji i strahuju da bi broj mogao biti veći. 

U te se žene povišena temperatura pojavila 10. veljače no ona je u dva navrata odbila testirati se na novi koronavirus uz izgovor da nije bila u inozemstvu. Prisustvovala je na najmanje četiri mise i dijagnosticirana je kao nositeljica virusa. 

Gradske vlasti Daegua rekle su da je 1001 vjernik Crkve Shincheonji bio na istim misama kao i nositeljica virusa. 

Shincheonji tvrdi da se njihov utemljitelj Lee Man-hee zaogrnuo odjećom Isusa Krista i da će Sudnjega dana u raj povesti 144.000 ljudi. 

Ukupno su dijagnosticirane 64 zaražene osobe u gradu Daeguu i pokrajini Sjeverni Gyeongsang na istoku zemlje Južne Koreje.

Crkva Shincheonji zatvorila je sve svoje strukture u cijeloj zemlji i izrazila žaljenje što je jedna pripadnica koja je smatrala da je njezino bolesno stanje izazvano običnom prehladom zarazila brojne  vjernike.

A bus believed to be carrying passengers from the cruise ship Diamond Princess, leaves Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama GOTOVA JE KARANTENA Jedan Hrvat napustio kruzer, pet radnika ostat će na brodu

- Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima - stoji u izvješću.

- Na ovaj se način vjerojatno u posljednja dva tjedna za četvrtinu ili više smanjila emisija CO2. To je razdoblje u kojemu bi se u uobičajenim okolnostima ekonomske aktivnosti nastavile nakon kineskih novogodišnjih praznika." Ekolozi upozoravaju da je smanjenje tek privremeno.

- Nakon što se koronavirus smiri, vrlo ćemo se vjerojatno suočiti s pojačanom proizvodnjom kojom će se nastojati kompenzirati gubici - rekao je Li Shuo, savjetnik za politiku kineskoga Greenpeacea.  "Ovo je, nažalost, provjeren uzorak."

U međuvremenu je i emisija dušikova dioksida, nusproizvoda izgaranja fosilnih goriva u vozilima i elektranama, u Kini pala za 36 posto u tjednu nakon novogodišnjih praznika u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rezultati su drugoga CREA-ina istraživanja.

Tema: Eko

Možda vas zanima i ovo:
Message