To je to što me zanima!

Indijac u Zagrebu preživio pad dizalice: Inspekcija je podnijela kaznenu prijavu, stigla i kazna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Joy je bio u kabini 40-metarske građevinske dizalice kad je u Zagrebu bjesnila oluja te se zajedno s njom srušio. Inspekcija je njegovom poslodavcu naplatila kaznu, a za isti slučaj su podnijeli i kaznenu prijavu
Vidi originalni članak

Indijac Sajeesh Joy, radnik građevinske tvrtke AVM gradnja, koji je tijekom olujnog nevremena prošlog ljeta nastradao na gradilištu u Zagrebu i završio na operaciji u bolnici, samo je čudom preživio pad s velike visine. Joy je bio u kabini 40-metarske građevinske dizalice kad je u Zagrebu bjesnila oluja te se zajedno s njom srušio. Inspekcija je njegovom poslodavcu naplatila kaznu jer nije obavljala poslove zaštite na radu u skladu sa zakonom, a za isti slučaj su podnijeli i kaznenu prijavu, piše Forbes.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Novčanu kaznu zbog utvrđenog prekršaja naplatili su poslodavcu radnika na mjestu počinjenja prekršaja, a izrečena je u skladu s odredbom članka 98. stavka 4. Zakona o zaštiti na radu, navode iz Državnog inspektorata. Za to je predviđen iznos kazne od 1.327 eura. Zbog postojanja osnovane sumnje da su prilikom izvođenja građevinskih radova, ne postupajući u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu i provedbenim propisima donesenima na temelju toga Zakona, počinili kazneno djelo izazivanja opasnosti po život ljudi s posljedicom teške tjelesne ozljede radnika, podnijeli su i kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Iz Državnog inspektorata nisu naveli ime kompanije protiv koje je podnijeta kaznena prijava, a kažu da nisu ovlašteni pružiti o tome informaciju zbog odredbi Zakona o kaznenom postupku.

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje radnika iz krana srušene dizalice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vlasnik AVM gradnje Anto Vranjković je na pitanja Forbesa o aktualnom statusu teško ozlijeđenog radnika te o tome je li on bio osiguran i dobio od kompanije odštetu odgovorio da je njihov zaposlenik "osiguran za rad na siguran način, radi u svojstvu rukovatelja toranjskom dizalicom, stručno je osposobljen za navedeni rad, poštivao je sve mjere zaštite na radu, kao i ostali zaposlenici koji su osposobljeni za rad prema svim zakonskim propisima, te mu je pružena prva pomoć od ovlaštenika zaštite na radu uz pomoć kolega, osigurano mu je liječenje i prima osobni dohodak prema prosjeku već isplaćenih plaća do potpunog oporavka i povratka na radno mjesto".

POGLEDAJTE VIDEO: Srušena dizalica 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na pitanja o samoj kaznenoj prijavi te o tome jesu li u međuvremenu štogod promijenili vezano za zaštitu na radu, kako bi se ubuduće spriječilo slične događaje s teškim ozljedama radnika, Vranjković nije izravno odgovorio. Sajeesh Joy je i dalje na bolovanju, a prošao je već dvije operacije ruke, otkrila je voditeljica radova AVM gradnje Ivana Pogačić. Tvrtka je platila, kako tvrdi, 3-4 tisuće eura kazni vezano za utvrđene prekršaje oko detalja iz njegove dozvole za boravak i rad te načina na koji je bio prijavljen na mirovinsko osiguranje.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • anamarija34 01.03.2024.

    Jezivo cuti da je netko prezivio pad dizalice... Nadam se da ce odgovorni biti kaznjeni kako se ovakve tragedije vise ne bi ponavljale.

  • yhorvat 01.03.2024.

    Strasno je cuti da je Indijac prezivio pad dizalice u Zagrebu. Nadam se da ce odgovorni biti adekvatno kaznjeni. Vazno je osigurati da se ovakve tragcne nesrece vise ne ponove.

  • hercegovac katolik lopina 29.02.2024.

    Halo hdz gdje su hr kranisti.ejde plenki i njonjo ti za prijavu 600€ na visinu od 30m

Komentiraj...
Vidi sve komentare