To je to što me zanima!

Inspekcije zaplijenile i uništile više od 2 tone sumnjivog mesa

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji tijekom 17. i 26. lipnja provedeni su nadzori prerade mesa.  Otkivene su brojne nepravilnosti
Vidi originalni članak

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji tijekom 17. i 26. lipnja provedeni su nadzori prerade mesa.  Otkivene su brojne nepravilnosti, nakon čega je uništeno više od dvije tone mesa.

Ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg. Isto tako oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.
 
Pojačane mjere nadzora provodile su se na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, na jednoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji te na tri lokacije na području Šibensko-kninske županije za koje su već duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa, klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se obavljanje neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.
 
Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice), te jedan privatni stambeni prostor u kojem se je obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja a koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba.
 
U odobrenim objektima za klanje životinja na području Zagrebačke i Šibensko-kninske županije zatečeno je meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja subjekta u poslovanju s hranom a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja i pregleda trupova i organa zaklanih životinja poslije klanja. Također je u odobrenim klaonicama u stočnim depoima zatečen veći broj stoke bez propisane prateće dokumentacije i propisanih oznaka kojima bi se moglo utvrditi podrijetlo životinja.
 
U jednoj odobrenoj klaonici subjekt u poslovanju s hranom je za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora ishodio i predočio inspekcijskom tijelu propisanu prateću dokumentaciju, dok u drugoj odobrenoj klaonici subjekt u poslovanju s hranom u roku od dva radna dana nije mogao dokazati identitet, sljedivost i podrijetlo životinja zatečenih u stočnom depou klaonice. Nadalje u dvije odobrene klaonice, zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, čime nije bilo moguće utvrditi njegovu sljedivost. Nadzorom je utvrđeno i obavljanje djelatnosti klanja papkara bez ikakvog nadzora u odobrenim klaonicama. Također u dvije mesnice na području Šibensko-kninske županije zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.
 
Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci neškodljivo su uklonjeni na propisan način u kafileriji.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su Zakonom propisane upravne mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.
 

 

Idi na 24sata

Komentari 93

  • lokal patriota 05.07.2016.

    Meso slažu kao drva i uvaljuju ga u trgovine. Šunke i ostalo izlaze im iz proizvodnje kao na traci. Jel im svinje na moru rastu na drveću? Slavonija nezna gdje će sa mesom ,a ovi uvoze smeće od smeća iz tko zna odakle. Kupujte hrvatsko, to nam je najbolja reklama. Made in PRC. Piše na većini proizvoda.Krasno.

  • svejedobro 04.07.2016.

    Onog Stanića izbjegavaju posjetiti?!! Treba se valjda smrt od trovanja njegovim proizvodima dogoditi da inspekcije počnu raditi svoj posao!

  • Lovro Lovreković 04.07.2016.

    ja radim u poznatoj mesnoj ,mislim da je bolje meso domaće bez papire nego uvoz,danska,njemačka,nizozemska,španjolska,austrija,smrznuto pitaj Boga koliko dugo,radil sam baš na pripremi polutranjih proizvoda i dobro znam porjeklo sirovine!!Kupujmo Hrvatsko!Ruke samo Hrvatske,,a kako dugo,,stižu nam.azilanti!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare