Obavijesti

News

Komentari 93

Inspekcije zaplijenile i uništile više od 2 tone sumnjivog mesa

Inspekcije zaplijenile i uništile više od 2 tone sumnjivog mesa
1

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji tijekom 17. i 26. lipnja provedeni su nadzori prerade mesa.  Otkivene su brojne nepravilnosti

VIDEO

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji tijekom 17. i 26. lipnja provedeni su nadzori prerade mesa.  Otkivene su brojne nepravilnosti, nakon čega je uništeno više od dvije tone mesa.

Ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg. Isto tako oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.
 
Pojačane mjere nadzora provodile su se na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, na jednoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji te na tri lokacije na području Šibensko-kninske županije za koje su već duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa, klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se obavljanje neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.
 
Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice), te jedan privatni stambeni prostor u kojem se je obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja a koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba.
 
U odobrenim objektima za klanje životinja na području Zagrebačke i Šibensko-kninske županije zatečeno je meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja subjekta u poslovanju s hranom a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja i pregleda trupova i organa zaklanih životinja poslije klanja. Također je u odobrenim klaonicama u stočnim depoima zatečen veći broj stoke bez propisane prateće dokumentacije i propisanih oznaka kojima bi se moglo utvrditi podrijetlo životinja.
 
U jednoj odobrenoj klaonici subjekt u poslovanju s hranom je za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora ishodio i predočio inspekcijskom tijelu propisanu prateću dokumentaciju, dok u drugoj odobrenoj klaonici subjekt u poslovanju s hranom u roku od dva radna dana nije mogao dokazati identitet, sljedivost i podrijetlo životinja zatečenih u stočnom depou klaonice. Nadalje u dvije odobrene klaonice, zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, čime nije bilo moguće utvrditi njegovu sljedivost. Nadzorom je utvrđeno i obavljanje djelatnosti klanja papkara bez ikakvog nadzora u odobrenim klaonicama. Također u dvije mesnice na području Šibensko-kninske županije zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.
 
Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci neškodljivo su uklonjeni na propisan način u kafileriji.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su Zakonom propisane upravne mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag