To je to što me zanima!

Invalid Domovinskog rata postao zlatni paraolimpijac

Darko Kralj (37) izgubio je nogu u Kopačkom ritu 1991. godine. Jedva je ostao živ. U Pekingu je srušio svjetski rekord bacivši kuglu 14,43 metra
Vidi originalni članak

Svi smo oduševljeni. Čuli smo se s Darkom i presretan je, rekla je Slavica Kralj (65), majka zlatnog paraolimpijca Darka Kralja (37).
Branko Omazić, izbornik paraolimpijske atletske reprezentacije ispričao nam je kako je Darko od uzbuđenja zaboravio trenirku kad je trebalo ići po medalju pa ju je primio u trenerovoj trenirci.
- Ne možemo ni izreći koliko smo bili uzbuđeni kada su nam iz Pekinga javili da je Darko prvim hicem popravio svoj svjetski rekord koji je postigao na Svjetskom prvenstvu u Rijeci 24. svibnja  – kazala nam je Darkova majka  koja zajedno sa godinu dana starijim suprugom Franjom, dva tjedna čuva tri sina novog paraolimpijskog pobjednika i svjetskog rekordera. Nakon te vijesti svi ukućani i brojni darkovi prijatelji okupili su se pred TV ekranom u obiteljskoj kući, u Grubišnom Polju, kako bi gledali sjajnu seriju kojom je Darko Kralj, Hrvatskoj donio prvo zlato.
Inače Darkova je sportska karijera usko vezana s njegovim odlaskom u Domovinski rat. Po povratku iz JNA u ožujku 1991. godine pristupio je grubišnopoljskoj policiji. Od tuda je kao 20-godišnjak nakon mjesec dana otišao u Rakitje, i već za Uskrs sudjelovao u akciji na Plitvicama. Potom je otišao u Dalj. Nakon napada četničke paravojske na policijsku postaju u Dalju, sjeo je u službeno vozilo kako bi prevezao trojicu ranjenika u osječku Opću bolnicu. Na putu za bolnicu automobil je pogodila mina iz VBR i Darko je teško ozlijeđen.
- Odmah smo otišli u osječku bolnicu gdje je su liječnici prognozirali da će teško ostati živ, a suprugu Franji su rekli da dežura uz telefon, jer svakog se trena mogu očekivati najgore vijesti. Potom je helikopterom prevezen u KBC Rebro, gdje mu je amputirana lijeva noga. Potom je otišao na liječenje u Beč, gdje su mu spasili desnu nogu i to tako što su mu morali rezati kosti potkoljenice i izvaditi smrskane kosti u dužini od nekoliko centimetara, i za toliko je sada niži – kazala je majka Slavica. Odlikovan je brojnim odličjima među kojima s ponosom Darkovi roditelji i stariji brat Željko pokazuju: Red Nikole Šubića Zrinskog, i red Hrvatskog križa koje je dobio iz Ureda predsjednika RH.
Majka kaže da se Darko sportom počeo baviti prije četiri godine. Sa suprugom Terezijom, koja je zajedno s njim u Pekingu, podiže tri sina, Ivana (3), Josipa (4) i Marka (7). 
- Djeca su još mala. Znaju da je tata bacio kuglu i da se vraća kući sljedeću subotu - priča Slavica. Oduševljena majka pobjednika rekla je da je ulagao velike napore i očekivao visoki rezultat, a potajno se nadao zlatnoj medalji.

TELEFON NEPREKIDNO ZVONI ZBOG SREBRENOG BRANIMIRA
Uoči sinova nastupa u Tokiju zapalio sam u kući dvije svijeće i pomolio se za njegovo zdravlje. Na jedno oko ne vidi, na drugo do 50 posto, a stalna je opasnost da uslijed napora potpuno oslijepi, rekao je jučer Božidar Budetić, otac srebrnog paraolimpijca Branimira (18) iz Kutine. Odličan učenik gimnazije u srijedu je osvojio srebro u bacanju koplja, a želi i medalju u petoboju. Atletika nije njegova jedina ljubav. Uspješno je igrao rukomet, ali rizik zbog oka je prevelik pa se okrenuo “kraljici sportova”.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • torcida_4ever 11.09.2008.

    svaka cast covjece.. ovaki su sportasi i ljudi pravi nacionalni heroji!

  • volimSunce 11.09.2008.

    O takvim sportasima i njihovim uspjesima se, na zalost, jako malo zna i pise. To je za mene uspjeh, svaka cast!

  • Bepo1606 11.09.2008.

    Heroj.Bio sam sretan ko malo dijete kad sam gledao inserte iz Pekinga.Ali vidi komentara,pohvala,nema ničega.A kad su naše zvijezde išle unaprijed se brojile medalje.Majstore čestitam i ponosim se tvojim dostignučem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare