To je to što me zanima!

Investicija od 1,6 milijardi kn: Metropola će imati Trg pravde

Gradnja četiri zgrade sa šest katova između Selske, Ilice i Baruna Filipovića će početi krajem 2014., a završiti 2019. Tamo će biti svi sudovi i državna odvjetništva
Vidi originalni članak

Krajem sljedeće godine u Zagrebu bi se trebao početi graditi Trg pravde, investicija od 1,6 milijardi kuna. Centar za praćenje energetskog sektora i investicija raspisao je natječaj kojim traži privatnog partnera koji će financirati cijelu izgradnju i upravljati pravosudnim kompleksom do 2044. godine. 

Svi sudovi na jednom mjestu

Na mjestu bivše vojarne između Selske, Ilice i Baruna Filipovića trebale bi niknuti dodatne četiri zgrade sa šest katova. Na Trgu pravde bi se premjestili uz postojeći Općinski kazneni sud još i Županijski sud, Općinski građanski sud, Trgovački sud, Prekršajni sud, Županijsko državno odvjetništvo, Općinsko državno odvjetništvo i Pravosudna akademija.

Gradit će privatni partner, a država će plaćati najam 25 godina

Sve bi financirao privatni partner, a nakon izgradnje čiji se kraj predviđa 2019. godine, država bi plaćala najam sljedećih 25 godina.

Ovime šaljemo poruku investitorima da su dobrodošli, kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

- U vrijeme krize i kada javni dug prelazi granice izdržljivosti ne može se ići u javne investicije iz proračuna, nego se treba osloniti na privatni kapital, fondove Europske unije i koncesije. Ovime šaljemo poruku investitorima da su dobrodošli – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Koliko će u konačnici država platiti najam zavisiti će od ponuda, ali teško je očekivati da će u konačnici biti isplaćeno manje od dvostruko većeg iznosa nego je uložen – odnosno barem 3,2 milijarde kuna kroz 25 godina. 

'Uštedjet će se na održavanju i dobit će se efikasniji sustav'

Sve postojeće zgrade u kojima su sada sudovi ići će na prodaju ili najam. Vrdoljak kaže da je investicija itekako isplativa jer će se uštedjeti na održavanju, dobit će se efikasniji sustav, a građani će na jednom mjestu imati pristup najvažnijim pravosudnim institucijama.

Idi na 24sata

Komentari 116

  • ludom 16.08.2013.

    Dok Hrvatska gradi trgove i proširuje državnu administraciju, drugi oko nas otvaraju strane pogone. Danas slušam na vijestima jedne zagrebačke radio postaje da, recimo Srbija radi sa koreancima na otvaranju proizvodnje auto dijelova. A to nije jedina investicija tamo. I ne trube o tome na sva zvona. Čak su uvjetovali europskoj uniji datum pregovora o pristupanju ako uđu u taj posao. I sve to dok naša ekipa na vlasti ništa ne čini (osim što gradi nove prostore za raznorazna ministarstva), samo troši novac dok nas ne upropasti do kraja. I ono malo što bi se željelo napraviti, žicaju od EU, misleći da je gospođa Merkel sisala vesla. Vidjeli smo kako Njemci rade i izlaze iz kriza. Pa, ne misle ovi naši likovi što tamo sjede, da će Njemačka financirati kaos i pušiti blagoglagoljivost hrvatskih likova što vladaju ovom jadnom državom ? Ni ti EU dužnosnici nisu puno bolji od ovih naših domaćih. Samo što gospođa Merkel svoje euro dužnosnike vjerojatno dobro kontrolira i napinje im lanac točno koliko to njezina administracija želi. A tko se može usuditi i uopće imati ikakvu šansu kontrolirati ove naše ? Da se vratim na temu. Nikada, pa čak ni onda Hrvatska nam domovina ne će na zelenu granu. A, da li je za to kriv narod, pitanje je sad?

  • marnik954 15.08.2013.

    Biti će pravde, ali za koga?!..

  • tomo1986 slavonac 14.08.2013.

    gradite kakvu firmu za proizvodnju, jebo vas trg pravde tu rade samo paraziti ovog drustva,trebaju se zaposljavati mladi ako vam oni odu iz drzave za koju godinu i mi cemo bankrotirati kao grcka ako vec i nismo.NE DOPUSTITE DA NAS MLADE NADE NASE BUDUCNOSTI NAPUSTE!

Komentiraj...
Vidi sve komentare