Obavijesti

News

Komentari 116

Investicija od 1,6 milijardi kn: Metropola će imati Trg pravde

Investicija od 1,6 milijardi kn: Metropola  će imati  Trg pravde
4

Gradnja četiri zgrade sa šest katova između Selske, Ilice i Baruna Filipovića će početi krajem 2014., a završiti 2019. Tamo će biti svi sudovi i državna odvjetništva

VIDEO

Krajem sljedeće godine u Zagrebu bi se trebao početi graditi Trg pravde, investicija od 1,6 milijardi kuna. Centar za praćenje energetskog sektora i investicija raspisao je natječaj kojim traži privatnog partnera koji će financirati cijelu izgradnju i upravljati pravosudnim kompleksom do 2044. godine. 

Svi sudovi na jednom mjestu

Na mjestu bivše vojarne između Selske, Ilice i Baruna Filipovića trebale bi niknuti dodatne četiri zgrade sa šest katova. Na Trgu pravde bi se premjestili uz postojeći Općinski kazneni sud još i Županijski sud, Općinski građanski sud, Trgovački sud, Prekršajni sud, Županijsko državno odvjetništvo, Općinsko državno odvjetništvo i Pravosudna akademija.

Gradit će privatni partner, a država će plaćati najam 25 godina

Sve bi financirao privatni partner, a nakon izgradnje čiji se kraj predviđa 2019. godine, država bi plaćala najam sljedećih 25 godina.

Ovime šaljemo poruku investitorima da su dobrodošli, kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

- U vrijeme krize i kada javni dug prelazi granice izdržljivosti ne može se ići u javne investicije iz proračuna, nego se treba osloniti na privatni kapital, fondove Europske unije i koncesije. Ovime šaljemo poruku investitorima da su dobrodošli – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Koliko će u konačnici država platiti najam zavisiti će od ponuda, ali teško je očekivati da će u konačnici biti isplaćeno manje od dvostruko većeg iznosa nego je uložen – odnosno barem 3,2 milijarde kuna kroz 25 godina. 

'Uštedjet će se na održavanju i dobit će se efikasniji sustav'

Sve postojeće zgrade u kojima su sada sudovi ići će na prodaju ili najam. Vrdoljak kaže da je investicija itekako isplativa jer će se uštedjeti na održavanju, dobit će se efikasniji sustav, a građani će na jednom mjestu imati pristup najvažnijim pravosudnim institucijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 116

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti