To je to što me zanima!

Ipak ništa od Parade ponosa u Srbiji, na kraju su ga zabranili

Srpski Savjet za nacionalnu sigurnost odlučio je otkazati sve skupove koji su se ovog vikenda trebali održati u Beogradu. Razlog su ekstremisti koji su htjeli nerede
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je danas novinarima da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. listopada ako organizatori sami ne otkažu skup i da će odluka o održavanju biti poznata danas, objavili su mediji u Srbiji. Službeno je to potvrđeno i odlukom Savjeta za nacionalnu sigurnost koji se danas sastao i odlučio otkazati sve skupove koji su se trebali održati ovaj vikendu Beogradu, uključujući i Paradu ponosa.

- Parada treba biti održana, ali, ako postoji strah da će biti većih problema i izgreda, u svim bi zemljama bila otkazana - rekao je Dačić novinarima na Pasuljanskim livadama nakon vježbe protuterorističkih postrojbi MUP-a Srbije.

Još ranije, podsjećaju srpski mediji, ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas apelirali su na organizatore da se otkažu svi skupovi koji su za vikend zakazani u Beogradu stoga, kako je objasnio Dačić, što je "sigurnosna situacija u Srbiji složenija nego prije nekoliko tjedana i zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedjelju u Beogradu".

Sigurnosne procjene, kako saznaje B92, su ukazale da su se ekstremisti spremali na velike nerede u više djelova Beograda kako bi razvukli snage MUP-a, planirali su paliti središta stranaka vladajuće koalicije, sjedišta stranih tvrtki, a također su informacije pokazale da su namjeravali ulaziti javne garaže i palti gume na automobilima.

Zbog svih tih podataka, Savjet za nacionalnu sigurnost otkazao je održavanje svih skupova ovaj vikend.

U Zagrebu najavili prosvjed zbog otkazivanja Parade ponosa

Zbog zabrane održavnja beogradske Parade ponosa oglasila se i zagrebačka lezbijska grupa Kontra. U dopisu kažu kako je otkazivanjem parade pokazano "kako u Srbiji ne postoji djelotvorno civilno društvo niti minimalni demokratski standardi" te kako država "ne želi zaštiti ljudska prava svojih građana". Pozvali su se i na to da su prava na mirna okupljanja zajamčena državnim zakonima i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Najavili su kako će u ponedjeljak u 10 sati prosvjedovati ispred Veleposlanstvu Republike Srbije na Pantovčaku. Zbog istog će se obratiti i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 255

  • grebonja 03.10.2011.

    Niti na kraj pameti da ću ovo ikad reći, ali bravo srbi. Mogli bi se i mi barem u ovome ugledati na vas bradonje.

  • Aguero87 03.10.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Kocho 02.10.2011.

    Odlično, dobra odluka. Ovo je suštinsko pitanje vrline, dobra, normalnosti. Nešto, čijim bi omasovljenjem došlo do propasti čovečanstva i izumiranja vrste zbog nemogućnosti reprodukcije, nikako ne može biti opšteprihvaćeno, niti tretirano kao nešto normalno, već kao oružje za masovno uništenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare