Obavijesti

News

Komentari 255

Ipak ništa od Parade ponosa u Srbiji, na kraju su ga zabranili

Ipak ništa od Parade ponosa u Srbiji, na kraju su ga zabranili
1

Srpski Savjet za nacionalnu sigurnost odlučio je otkazati sve skupove koji su se ovog vikenda trebali održati u Beogradu. Razlog su ekstremisti koji su htjeli nerede

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je danas novinarima da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. listopada ako organizatori sami ne otkažu skup i da će odluka o održavanju biti poznata danas, objavili su mediji u Srbiji. Službeno je to potvrđeno i odlukom Savjeta za nacionalnu sigurnost koji se danas sastao i odlučio otkazati sve skupove koji su se trebali održati ovaj vikendu Beogradu, uključujući i Paradu ponosa.

- Parada treba biti održana, ali, ako postoji strah da će biti većih problema i izgreda, u svim bi zemljama bila otkazana - rekao je Dačić novinarima na Pasuljanskim livadama nakon vježbe protuterorističkih postrojbi MUP-a Srbije.

Još ranije, podsjećaju srpski mediji, ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas apelirali su na organizatore da se otkažu svi skupovi koji su za vikend zakazani u Beogradu stoga, kako je objasnio Dačić, što je "sigurnosna situacija u Srbiji složenija nego prije nekoliko tjedana i zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedjelju u Beogradu".

Sigurnosne procjene, kako saznaje B92, su ukazale da su se ekstremisti spremali na velike nerede u više djelova Beograda kako bi razvukli snage MUP-a, planirali su paliti središta stranaka vladajuće koalicije, sjedišta stranih tvrtki, a također su informacije pokazale da su namjeravali ulaziti javne garaže i palti gume na automobilima.

Zbog svih tih podataka, Savjet za nacionalnu sigurnost otkazao je održavanje svih skupova ovaj vikend.

U Zagrebu najavili prosvjed zbog otkazivanja Parade ponosa

Zbog zabrane održavnja beogradske Parade ponosa oglasila se i zagrebačka lezbijska grupa Kontra. U dopisu kažu kako je otkazivanjem parade pokazano "kako u Srbiji ne postoji djelotvorno civilno društvo niti minimalni demokratski standardi" te kako država "ne želi zaštiti ljudska prava svojih građana". Pozvali su se i na to da su prava na mirna okupljanja zajamčena državnim zakonima i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Najavili su kako će u ponedjeljak u 10 sati prosvjedovati ispred Veleposlanstvu Republike Srbije na Pantovčaku. Zbog istog će se obratiti i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 255
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...