To je to što me zanima!

Iran izbacili iz tijela Ujedinjenih naroda za prava žena zbog brutalne represije prosvjeda

Zbog brutalne represije prosvjeda koje je potaknula smrt mlade žene u policijskom pritvoru, Iran je danas izbačen iz tijela UN-a za prava žena
Vidi originalni članak

Iran je danas izbačen iz tijela Ujedinjenih naroda za prava žena zbog politike koja je suprotna pravima žena i djevojčica, što su ranije predložile SAD zbog brutalne represije prosvjeda koje je potaknula smrt mlade žene u policijskom pritvoru.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a, tijelo s 54 člana, usvojilo je rezoluciju koju je izradio SAD, kojom se 'Islamska Republika Iran s trenutnim učinkom izbacuje iz Komisije za prava žena, do kraja mandata 2022.-2026'.

Rezoluciju je u srijedu podržalo 29 članica, osam ih je bilo protiv, a 16 suzdržano.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je prije glasanja da je uklanjanje Irana ispravna stvar, opisujući članstvo Teherana kao 'ružnu mrlju na vjerodostojnosti Komisije'.

21 OSUĐENI Iran pogubio još jednog čovjeka zbog protuvladinih prosvjeda: 'Vodio je rat protiv Boga!'

Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani nazvao je potez SAD-a nezakonitim, poručivši da se Washington ponaša nasilnički.

Komisija za žene ima 45 članova, a sastaje se jednom godišnje s ciljem promicanja rodne jednakosti i osnaživanja žena.

Islamska Republika u ponedjeljak je javno objesila muškarca za kojeg su državni mediji rekli da je osuđen za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, što je drugo pogubljenje u manje od tjedan dana povezano s prosvjedima protiv iranske teokratske vlasti.

ZBOG ANTIREŽIMSKIH PROSVJEDA Iranci pogubili hrvača u javnosti

Prosvjedi širom zemlje izbili su prije tri mjeseca nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u zatvoru moralne policije koja ju je privela zbog navodnog kršenja pravila o pokrivanju glave.

Iran je optužio strane neprijatelje i njihove agente za nerede.

Vijeće za ljudska prava UN-a prošloga je mjeseca odlučilo da će imenovati neovisnog istražitelja koji će provesti istragu represije nad prosvjednicima.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 15.12.2022.

    Živio Iran. Pa neće im valjda kapitalisti sa zapada soliti pamet o pravima. 

  • Miške 15.12.2022.

    Živio Iran

  • Zeus609 15.12.2022.

    classic west therapy... :) <3 :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare