To je to što me zanima!

Irci izlaze na birališta, očekuje se najveća smjena vlasti ikad

Zbog velikog duga u koji je irska vlada morala ući zbog pritisaka EU i MMF-a stručnjaci vjeruju da će ljutiti građani svrgnuti s vlasti vladajuću stranku Fiannu Fail
Vidi originalni članak

Irci u petak biraju novu vladu, piše Bloomberg. Birališta u Irskoj otvorena su od 7 sati po lokalnom vremenu, a 3,1 milijuna Iraca s pravom glasa može popuniti svoj listić do 22 sata. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se u subotu oko 9 sati ujutro dok će svi glasovi biti prebrojani do subote popodne. 

Kako prenose svjetski mediji, na ovim "povijesnim izborima" moglo bi doći do najveće smjene vlasti u povijesti zemlje. Pretpostavlja se da će Irci, bijesni zbog loše ekonomske situacije u zemlji, s vlasti svrgnuti tradicionalno vladajuću stranku Fiannu Fail i premijera Briana Cowena. Najvjerojatnije će nova premijerka postati 59-godišnja Enda Kenny, predsjednica vodeće oporbene stranke Fine Gale.

Stranka Fianna Fail Irskom vlada već 14 godina. Prema anketama vladajući bi mogli osvojiti samo 20 mjesta u parlamentu, naprema 77 koje su osvojili na izborima 2007. godine.

Podsjetimo, Irska se pod pritiskom Europske unije i MMF-a u studenom morala zadužiti za 115 milijardi dolara kako bi spasila svoje banke i održala stabilnost eura. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • tužni šokac 25.02.2011.

    moj komentar hrvatska je druga država za smjenu vlasti IKADA jer kad na ulicu iziđu jacini čobani karamarkovi indijanci nahebat će čini mi se da je došlo vrijem bacanja HDZ-ove iskaznice jer kad neko pita jesi li hdz-ovac on pozitivno odgovori as ja u dahu uzvratim ...a ti si iz lopovske stranke dočekat ću taj dan ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare