To je to što me zanima!

Irska legalizirala abortus samo u slučaju smrtne opasnosti

Odluka će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo protivnika abortusa, koji su zabrinuti odredbom kojom se kao moguća prijetnja životu majke tretira rizik od samoubojstva
Vidi originalni članak

Irski parlament izglasao je zakon kojim je prvi put dopušten pobačaj u određenim uvjetima - kada je život žene u opasnosti. Zakon je izglasan nakon višemjesečne debate koja je izazvala podjele u toj katoličkoj zemlji, a tijekom koje je premijer Enda Kenny dobio pismo napisano krvlju. 

Nakon maratonske rasprave, zastupnici su iza ponoći izglasali zakon sa 127 glasova za i 31 protiv. 

Ova odluka će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo protivnika abortusa, koji su posebno zabrinuti odredbom kojom se kao moguća prijetnja životu majke tretira i rizik od samoubojstva.

Ustavni amandman iz 1983. branio je pobačaj u Irskoj u svim okolnostima, no 1992. vrhovni sud je u slučaju silovane 14-godišnjakinje presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva. 

Problem je ponovno postao aktualan nakon smrti trudnice Savite Halappanavar (31), kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je umrla od otrovanja krvi.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • emma123 12.07.2013.

    baram neki pomak

  • tražim si novi nick 12.07.2013.

    U svakoj zemlji treba legalizirati pobačaj. Jer neke žene koje žele pobaciti (iz bilo kojih razloga) će naći nekog mesara koji obavlja pobačaje u kućnoj radinosti. A nakon toga većina tih žena umre u groznim mukama i bolovima. Na tu temu je snimljen odličan film o tri generacije žena iste obitelji, samo ne mogu se sjetiti kako se zove. Ni meni se ne sviđa ideja da žene odu na pobačaj svako malo, ali ako neka žena ne želi roditi to je njena odluka i tiče se nje i njenog tijela! A i pobačaj je dozvoljen do one dobi kada je to samo plod a ne živo biće.

  • -oliva-_1 12.07.2013.

    Ma ovi Irci glume velike katolike, a u svakodnevnom životu su jako daleko od toga...

Komentiraj...
Vidi sve komentare