To je to što me zanima!

Irska planira višak poreznog prihoda usmjeriti u mirovine

Prihod od tog poreza, koji u Irskoj uglavnom plaćaju inozemne multinacionalne kompanije, više se nego udvostručio od 2020., dosegnuvši rekordnu razinu i osiguravši solidni višak u proračunu
Vidi originalni članak

Irski ministar financija Michael McGrath izjavio je da dovršava prijedlog o osnivanju fonda u koji bi se slijevao višak poreznih prihoda i usmjeravao u podmirivanje dugoročnih troškova mirovina.

Posebno sam svjestan da treba dobro iskoristiti prihod od poreza na ekstraprofit, izjavio je irski ministar financija u četvrtak.

Prihod od tog poreza, koji u Irskoj uglavnom plaćaju inozemne multinacionalne kompanije, više se nego udvostručio od 2020., dosegnuvši rekordnu razinu i osiguravši solidni višak u proračunu.

POSLJEDICA RASTA TROŠKOVA ŽIVOTA HZMO: Od utorka kreće isplata jednokratne novčane pomoći za umirovljenike. Evo kome stiže

„Po mom mišljenju, to zahtijeva uspostavu novih struktura”, rekao je McGrath, dodavši da će novi fond biti odvojen od fonda rezervi koji je trenutno 'težak' šest milijardi eura i "služi korisnoj svrsi na kratke staze”.

„U idućim tjednima namjeravam od vlade zatražiti dozvolu za osnivanje dugoročnijeg fonda iz kojeg bi se s vremenom mogao povlačiti novac, kako budu jačali pritisci povezani sa starenjem (stanovništva) i drugim strukturalnim troškovima”, kazao je irski ministar financija.

U PROSJEKU PET POSTO Rastu mirovine u Njemačkoj

Osnivanje takvog fonda zatražio je u četvrtak fiskalni regulator, upozoravajući da će financiranje državnih mirovina biti pod sve većim pritiskom u narednom desetljeću zbog starenja trenutno relativno mladog stanovništva.

Udio građana od 65 godina naviše trebao bi porasti s 25 posto u 2020. na 46 posto u 2050. godini.

Irska središnja banka prognozirala je ovog mjeseca prognozirala da će se višak u državnom proračunu povećati s ovogodišnjih 2,7 posto BDP-a na 4,8 posto, što bi odgovaralo 15,8 milijardi eura, u 2024. i 2025.

TISUĆE LJUDI NA ULICAMA Nakon Pariza, zbog kasnije mirovine prosvjeduju i u Pragu: Ne žele u penziju sa 68 godina

Ministri, središnja banka i fiskalni regulator upozorili su istodobno da je nagli rast prihoda od poreza na dobit "ranjiva točka" javnih financija i da se država ne bi smjela oslanjati na nastavak tog trenda.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare