To je to što me zanima!

Irska: Umrla je u mukama jer su joj odbili napraviti pobačaj

Traže novi zakon: Narod se dignuo na noge nakon tragične smrti 31-godišnje Indijke koja je preminula od trovanja krvi u bolnici nakon što su joj odbili napraviti pobačaj
Vidi originalni članak

Više od 100.000 ljudi izašlo je u subotu na ulice Dublina kako bi prosvjedovali protiv strogog zakona koji brani pobačaj u toj državi. Narod se dignuo na noge nakon tragične smrti 31-godišnje Indijke koja je preminula od trovanja krvi u bolnici nakon što su joj odbili napraviti pobačaj.

Okupljeni građani nosili su fotografije Savite Halappanavar. Povorka se zaustavila ispred rezidencije premijera Ende Kennyja, gdje su palili svijeće tražeći da vlada promjeni zakon koji regulira pobačaj u situacijama koje su opasne po život. 

Savita Halappanavar, koja je živjela i radila kao zubarka u Irskoj, preminula je od trovanja krvi krajem kolovoza, u 17. tjednu trudnoće, nakon što je dovezena u bolnicu s jakim bolovima. Liječnici su odbili napraviti pobačaj sve dok srce djeteta nije prestalo kucati, tri dana kasnije. Za Savitu je to već bilo prekasno. Dobila je sepsu i nije joj bilo spasa. Njezin suprug tvrdi da bi vjerojatno preživjela da je pobačaj napravljen na vrijeme.

Prema irskom ustavu pobačaj je zabranjen, ali je 1992. godine Vrhovni sud donio odluku da procedura može biti legalna u slučaju kad nastavkom trudnoće ugrožen život žene. Međutim, zakonodavac to pitanje nije razradio pa je liječnicima ostavljeno da manevriraju u osjetljivom pravom području liječenja trudnica. Godišnje 5.000 Irkinja odlazi u Englesku prekinuti trudnoću.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Nalla 19.11.2012.

    Meni je ovo jedno obično hladnokrvno ubojstvo. Znali su da će žena umrijeti a s njome i plod ali nisu željeli ništa poduzeti. Njezinim ubojstvom onemogućili su da ona sama u budućnosti ima još djece ....

  • tojekali 19.11.2012.

    Sonador, po čemu možeš usporedit dijete sa žirom??? Žir je proizvod hrasta, koji je hrast odbacio - može se koristiti, iako je u njemu sjemu za novi hrast. Iščupat dijelove tijela živog bića koje se hrani i diše iz utrobe majke je ubojstvo. Ne samo ubojstvo, nego sakaćenje na živo. To je živo biće i ono osjeća bol i svu patnju. Na dokumentarnim filmovima kojih je cijelo more na youtubu, možete i sami vidjeti šta se događa. Kad doktor gurne unutra instrument za čupanje, fetus bježi u stranu od toga. A mislite da ta mala osoba ne zna što se događa? Molim vas. I svima onima koji lupaju minuse - abortus je ubojstvo za koje slijedi presuda po karmi. Nemojte misliti da tomu možete pobjeći. I još nešto - kakva je razlika između djeteta starog 1 god. i onog starog 1 mjesec???

  • DukeWayne 19.11.2012.

    Klinkica: Samo zena i nitko drugi nema pravo odlucivati o njezinom tijelu te zbog toga pobacaj mora biti legalan da se ovako nesto ne bi ponovilo. Ionako je pobacaj dogadjaj koji ostavlja posljedice na zenu, nije to lako odluciit i zato samo zena, a ne neki zakon, mora sama odlucivati. ----------------------- Vidi se da si klinkica. Muškarac ima jedino pravo oploditi ženu i plačati alimentaciju zar ne? Ako žena želi pobaciti on nema pravo na svoje dijete koje mu jednako pripada kao i ženi? Eto što radi feminizam od ženske psihe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare