To je to što me zanima!

ISIL joj raznio milijune: INA u Siriji već otpisala 3,4 mlrd. kn

BOGATSTVO IZ ZEMLJE Teroristi su dignuli u zrak plinsko postrojenje Hayan. Ono je Ini prije rata u Siriji donosilo oko 15 milijuna dolara mjesečno. Postrojenje je uništeno
Vidi originalni članak

Plinsko postrojenje Hayan dnevno je proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina. ISIL ga je uništio, a Ina je u Siriji do 2012. eksploatirala naftu i plin.

Sirijska vojska i borci Hezbollaha pripremaju veliku ofenzivu za povratak grada Palmire koji se nalazi u blizini postrojenja Hayan, koje je ISIL zauzeo 11. prosinca 2016. godine. Kako Asadov režim ne bi imao koristi od postrojenja, ISIL-ovci su postavili eksploziv te ga u nedjelju dignuli u zrak. Priopćili su da su tim činom napravili veliku štetu Asadovu režimu koji sad neće imati problema samo s opskrbljivanjem plina, nego i struje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je jučer kako su ISIL-ovci zapalili Inina postrojenja u Siriji.

- Prva izvješća koja smo dobili potvrđuju informaciju, međutim još ćemo tražiti potpunu potvrdu i procjenu štete. To očekujemo da dobijemo kako bismo mogli procijeniti situaciju - rekao je Stier.

Inače, u bloku Hayan Ina je od 1998. godine vršila istraživanja. Završena su 2007. godine, a otkrili su šest nalazišta plina i nafte - Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

Geolog Stanko Kadija bio je nadzornik na istraživanjima na bloku Hayan gdje su otkrivene velike količine plina i nafte.



- Od 2003. do 2010. godine bio sam u Siriji kao nadzornik. Prva tri otkrića kompaniji su donosila mjesečno oko 90 milijuna dolara pa je jasno koliko se danas gubi novca. Što se tiče povratka naših radnika u Siriju, siguran sam da bi Asad dopustio povratak unatoč svemu što se zbivalo. Još davno sam govorio da je trebalo stupiti u kontakt s Rusima ili Kinezima te dogovoriti da se ostavi proizvodnja u Siriji - rekao je Kadija.



Što se tiče povratka hrvatskih radnika u Siriju, Ina se o tome oglasila protekli mjesec.

- Uslijed rata pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIL-a. Ina je u veljači 2012. proglasila ‘višu silu’ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile’ - priopćili su iz Ine.

Zbog neizvjesne političke situacije u Siriji, Ina je od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Otpisali su imovinu od oko 3,4 milijarde kuna.

Idi na 24sata

Komentari 141

  • mek11 12.02.2017.

    Izgubila i država svog poreza . Nekoga ovrše radi 500 kn, A sada mogu i bez milijuna , neka ovrše ove dolje radi izgubljene dobiti ako su baje

  • LadislavBabic 14.01.2017.

    Ne bi ni INA ni Hrvatska nikad više vidjela svoja naftna polja, da sam na Asadovom mjestu. INA je bila državna kompanija prije nego su lopovi sklopili deal s MOL-om - kakav točno, o tome javnost samo može fantazirati. I sad država ima nešto ispod 50% vlasništva. Odnos države prema Siriji, Asadu i ratu u njoj bio je takav da se - što se mene tiče - automatski odrekla vlasništva nad naftnim poljima. Sad bi ih nazad, kad vidi da Asad pobjeđuje! :) Dobili bi oni od mene "fus u guz", samo da se usude pojaviti tamo. Hrvatska je licemjerna, proustaška, kapitalistička država sa izrazito nesposobnim vladama. Neriješeni sporovi sa susjedima, arbitraže koje redom gubi, budalaštine njenih elitnih budaletina na najvišim vrhovim vlasti, pokazuju da je to nezrela, možda čak i trula banana državica, u vlasništvu globalnog kapitala koji je natenane muze. Trebalo bi ispitati porijeklo imovine svih njenih "vrhovnika" i njihovih "podrepnika" - od Tuđmana do danas. Kad bi tko imao. Hrvatska je zaslužila uništenje svojih (fol INA-inih postrojenja), samo mi je žao sirijskog naroda jer su ona ustvari njegovo vlasništvo. :) :) :)

  • bajica1009 11.01.2017.

    Otpisali po nalogu MOL-a i raznih sluga Dalića, Šterna, Umičevića, Mamića, Petrovića, karamola i sad imamo pola nekadašnje firme koja je pljačkana i smanjivana a sada pionir Andrija povečava vrijednost svojim šefovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare