News

Komentari 141

ISIL joj raznio milijune: INA u Siriji već otpisala 3,4 mlrd. kn

ISIL joj raznio milijune: INA  u Siriji već otpisala 3,4 mlrd. kn

BOGATSTVO IZ ZEMLJE Teroristi su dignuli u zrak plinsko postrojenje Hayan. Ono je Ini prije rata u Siriji donosilo oko 15 milijuna dolara mjesečno. Postrojenje je uništeno

Plinsko postrojenje Hayan dnevno je proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina. ISIL ga je uništio, a Ina je u Siriji do 2012. eksploatirala naftu i plin.

Sirijska vojska i borci Hezbollaha pripremaju veliku ofenzivu za povratak grada Palmire koji se nalazi u blizini postrojenja Hayan, koje je ISIL zauzeo 11. prosinca 2016. godine. Kako Asadov režim ne bi imao koristi od postrojenja, ISIL-ovci su postavili eksploziv te ga u nedjelju dignuli u zrak. Priopćili su da su tim činom napravili veliku štetu Asadovu režimu koji sad neće imati problema samo s opskrbljivanjem plina, nego i struje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je jučer kako su ISIL-ovci zapalili Inina postrojenja u Siriji.

- Prva izvješća koja smo dobili potvrđuju informaciju, međutim još ćemo tražiti potpunu potvrdu i procjenu štete. To očekujemo da dobijemo kako bismo mogli procijeniti situaciju - rekao je Stier.

Inače, u bloku Hayan Ina je od 1998. godine vršila istraživanja. Završena su 2007. godine, a otkrili su šest nalazišta plina i nafte - Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

Geolog Stanko Kadija bio je nadzornik na istraživanjima na bloku Hayan gdje su otkrivene velike količine plina i nafte.- Od 2003. do 2010. godine bio sam u Siriji kao nadzornik. Prva tri otkrića kompaniji su donosila mjesečno oko 90 milijuna dolara pa je jasno koliko se danas gubi novca. Što se tiče povratka naših radnika u Siriju, siguran sam da bi Asad dopustio povratak unatoč svemu što se zbivalo. Još davno sam govorio da je trebalo stupiti u kontakt s Rusima ili Kinezima te dogovoriti da se ostavi proizvodnja u Siriji - rekao je Kadija.Što se tiče povratka hrvatskih radnika u Siriju, Ina se o tome oglasila protekli mjesec.

- Uslijed rata pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIL-a. Ina je u veljači 2012. proglasila ‘višu silu’ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile’ - priopćili su iz Ine.

Zbog neizvjesne političke situacije u Siriji, Ina je od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Otpisali su imovinu od oko 3,4 milijarde kuna.

Najčitaniji članci