To je to što me zanima!

'Iskreno žalim, nemam nikakve pretenzije i ne želim vrijeđati'

Kad sam spomenuo Istru i Dalmaciju, obraćao sam se Istranima i Dalmatincima, njihovoj djeci i unucima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji, kaže Tajani
Vidi originalni članak

Nakon sastanka s hrvatskim eurozastupnicima, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poslao je priopćenje u kojem se ispričava zbog svoje izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji". 

Ispriku Antonija Tajanija prenosimo u cijelosti:

"Danas poslijepodne sastao sam se s europarlamentarcima iz Hrvatske I Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se zbog svojih riječi koje su mogle uvrijediti vas i vaše sugrađane i koje su se protumačile kao nekakva vrsta teritorijalne pretenzije. Uvjeravam vas da to nije bila moja namjera, niti je takvo moje stajalište o toj temi.

PAHOR: 'Odbacujem riječi Tajanija, one su kao teritorijalne pretenzije'

Kad sam spomenuo Istru i Dalmaciju, obraćao sam se Istranima i Dalmatincima, njihovoj djeci i unucima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji.

SLOVENIJA Pozivaju na ostavku Tajanija, ne vjeruju da je isprika iskrena

Sve vrste totalitarnih režima zaslužuju osudu i sve žrtve fašizma, nacizma i komunizma moraju se tretirati s jednakim poštovanjem", rekao je Tajani.

Hrvatski i slovenski zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) u utorak su u pismu od predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o "talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji" koja se, kako ocjenjuju, može protumačiti kao "teritorijalna pretenzija i revizionizam".

"Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu ispriku i povlačenje Vaše izjave", stoji u pismu zastupnika.

PEJČINOVIĆ BURIĆ: 'Italiji se neće slati prosvjedna nota zbog Tajanijeve izjave'

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

"Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta", stoji nadalje u pismu.

U srijedu popodne Antonio Tajani se sastao s hrvatskim slovenskim zastupnicima EPP-a a izjavu je uputio nakon sastanka.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • urnebes 14.02.2019.

    desničari se ušutili ko svinja u tuđim kukuruzim vjerovatno isto misle ko ovaj špagetifašić da špagetarima treba pripojit što je Ante poklonio Musoliniju, koji su to izdajnici.

  • 13.02.2019.

    predlazem hr i slo vojsku na granicu.. bojevu municiju i pod hitno kupiti avione .. nesto nam se sprema...

  • 13.02.2019.

    kad pljunes ne mozes polizati,prica gotova

Komentiraj...
Vidi sve komentare