To je to što me zanima!

Isporuke plina prema Hrvatskoj krenule putem novog plinovoda

Nova ruta napravljena je kao nastavak Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Novi tok zaobišao je Ukrajinu u isporuci plina Mađarskoj pa razbjesnio ukrajinske vlasti
Vidi originalni članak

Ruski Gazprom započeo je u petak s prvim isporukama prirodnog plina Hrvatskoj i Mađarskoj putem novog plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka i plinovoda u jugoistočnoj Europi.

Kako je Gazprom priopćio na svojim internetskim stranicama, isporuke plina putem nove rute moguće su zahvaljujući novom plinovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i dovršetku produljenja plinskog transportnog sustava u Bugarskoj i Srbiji, gdje su operateri Bulgartranszgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

ODGOVORILI EU Gazprom tvrdi: Isporučujemo rekordne količine plina

Turski tok je plinovod koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Njegov kapacitet je 31,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Namjera izgradnje tog plinovoda bila je isporuka plina u Tursku, a potom u južne i jugoistočne europske zemlje preko turskog teritorija.

Ruske isporuke plina preko tog plinovoda u Mađarsku razbjesnile su ukrajinske vlasti, koja je sada izgubila prihode od naplate tranzita plina preko svog teritorija do Mađarske, a više ne mogu ni uvoziti plin iz Mađarske.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • clon 02.10.2021.

    bilo je i vrime ovaj plin kod nas ima od pola litre do litre nečeg negorivog što nije plin.Plačam materiju koja nije plin.

  • Zmar117 02.10.2021.

    Plenković se nešto jako junačio na onom skupu u Kijevu, pa neka napravi i nešto konkretno za svoje frendove iz Ukrajine..Npr neka sada svojim frendovima Ukrajincima pošalje  plin iz Omišlja...Cijena američkog ukapljenog plina bi bila prava sitnica..Razliku u cijeni amerićkog i ruskog plina, bi nadoknadila Hrvatska..Kao izraz velikog prijateljstva dvaju naroda......

  • Zmar117 02.10.2021.

    Ne žalim Ukrajince uopće..Imali su plin od Rusa u pola cijene ,ali nahuškani od Amera tražili kruha svrh pogaće..Sad imaju kao nekakvu kvazislobodu ,ali nemaju grijanja...Barem ne više onog jeftinog..Plus anektirani Krim ,plus odmetnuti istok Ukrajine..Najjaća im je bila fora bila one trake oko glave za zastavom EU u prevratu na kijevskom glavnom trgu......

Komentiraj...
Vidi sve komentare