To je to što me zanima!

Ispratila je brata u suzama: I hrvatski vojnici u NATO vježbi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iz Splita su isplovila dva desantna broda, "Cetina" i "Krka" koji prevoze hrvatske vojnike i opremu na najveću međunarodnu NATO vježbu u posljednjih 15 godina
Vidi originalni članak

Najvećoj međunarodnoj NATO vježbi u posljednjih 15 godina nazvanoj "Trident Juncture" , nakon pet dana plovidbe do Španjolske, pridružit će se i članovi hrvatske kopnene vojske . U prijevoz potrebne opreme uključila se Hrvatska ratna mornarica, pa su tako u nedjelju ujutro iz Splita isplovila dva desantna broda, "Cetina" i "Krka". Na njima se prevoze četiri "Patria" vozila, dva kamiona i jedno terensko vozilo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Brodovima je put San Gregoria krenulo i 14 pripadnika KOV-a, dok će ostali na odredište stići avionom. U vježbi će sudjelovati 50 hrvatskih vojnika, a ukupno će iz svih zemalja doći njih 15.000 . Na poligonu San Gregorio, gdje će biti hrvatski vojnici, bit će 8100 vojnika.

'Ovo je prilika da pokažemo da smo uvježbani i spremni'

-  Prvi put Hrvatska sudjeluje u vježbama tako daleko i s tako velikim brojem vojnika i tehnike. Ovo je prilika da pokažemo da smo uvježbani i spremni sudjelovati u obrani neke zemlje članice NATO-a, zlu ne trebalo. Prvi put idemo s mornaricm. Vježba će trajati 20-ak dana – kazao nam je direktor Glavnog stožera OS RH, kontraadmiral Robert Hranj .

Posada broda 'Andrija Mohorovičić' do sada spasila 2200 ljudi

Vježba počinje 20. listopada i trajat će do 6. studenog. Na Mediteranu će se susresti i s brodom "Andrija Mohorovičić" koji u operaciji "Triton" sudjeluje u spašavanju imigranata.

-  'Mohorovičić' je već dva i pol mjeseca u operaciji, a trebao bi se vratiti u Split krajem mjeseca. Do sada su spasili oko 2200 ljudi – rekao je zapovjednik HRM-a, komodor Predrag Stipanović.

Ivica Pavić , kapetan korvete i zapovjednik skupine brodova za prijevoz opreme kazao je kako je riječ o vježbi koja će biti odgovor na sve suvremene ugroze, a tijekom vježbe ocjenjivat će se spremnost vojnika.

Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadni general Boris Šerić dodao je kako je riječ o vježbama napada i obrane .

'Odlazi mi brat. Teško mi je, vezani smo dosta'

- Odlazi mi brat, došli smo ja i ekipa da ga ispratimo, vezani smo dosta, pa nam je teško. Lijepo od vojske da su pustili obitelji da ih ispratimo – kazala nam je Ivana Perkušić koja nije mogla skriti suze na ispraćaju brata Tomislava Madunića.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • 12.10.2015.

    Kod malo jačeg mora trebat će vas spašavati i tegliti.

  • peter gordon 11.10.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Kljusek 11.10.2015.

    Priprema za tuđe interese. Iza vježbi idu u pravi rat

Komentiraj...
Vidi sve komentare