To je to što me zanima!

Ispričali se generacijama uništenima zlostavljanjem

Od 1930. do 1970. u Australiji su otimali djecu i slali ih u domove gdje su ih silovali, tukli, tjerali na težak rad te izgladnjivali. Premijer im se ispričao
Vidi originalni članak

Australski premijer ispričao se polovici milijuna 'zaboravljenih Australaca' koji su kao djeca bili seksualno i fizički zlostavljani, izgladnjivani, zanemarivani, ponižavani te prisiljeni teško raditi dok su boravili u domovima za napuštenu djecu. Žrtve koje su došle u parlament briznule su u plač dok je Kevin Rudd opisivao zlostavljanje od 1930. do 1970. godine.
- Sramimo se što je toliko vas ostavljeno na hladnoći, gladni i sami, bez ikakvog zaklona, i bez apsolutno ikoga kome ste mogli pobjeći. Ovdje smo da vam se ispričamo kao nacija - rekao je Rudd. Stotine tisuća djece uključujući oko 130.000 malih Britanaca, oteto je roditeljima koji su bili siromašni, samohrani ili 'nekompetentni' te su dovedeni u ustanove kojima su upravljale crkva i država. Većina te djece nikada nije upoznala roditelje, braću i sestre. Neki nisu znali ni kako se zovu, a ime im se mijenjalo svaki put kad bi ih poslali u drugu ustanovu. Neki su bili samo broj. Većina njih danas je u zatvorima, mentalnim institucijama, ovisnici su ili su se ubili, prenosi Australia News. Nakon opsežne istrage, parlament je tek 2004. odlučio da žrtvama treba ponuditi ispriku, no ne zna se hoće li dobiti i novčanu kompenzaciju. Uskoro se očekuje i isprika britanskog premijera Gordona Browna.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • merien1990 30.12.2009.

    meni su ovi novinari presmiješni...uz ovakvu priču oni stave slike iz nekog filma na kojim su btw, djeca sretna!

  • user_39293 16.11.2009.

    U svakom žitu ima kukolja al to ne znači da je žito loše.. pa tako i u Crkvi. Najlakše je generalizirati sve. I Crkva se srami svog kukolja.. uvijek će biti pojedinaca koji će biti sramota za okruženje kojem \'pripadaju\' al treba mudrosti da se razlikuje jedno od drugog.

  • nix_zgd 16.11.2009.

    pa naravno da je crkva umješana..ko drugi može manipulirat kao oni?

Komentiraj...
Vidi sve komentare