To je to što me zanima!

Istraživanje pokazalo: Hrvati najomraženiji narod u Srbiji...

Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje s kojom graničimo. Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujemo su Albanci, navodi se u istraživanju
Vidi originalni članak

Hrvati imaju status najomraženijeg naroda u Srbiji, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, koje je u srijedu objavio list Blic, što predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), jedine političke stranke vojvođanskih Hrvata, vidi kao posljedicu antihrvatskih stajališta velikog broja predstavnika vlasti u Srbiji.

- Na vrhu ljestvice najomraženijih naroda u Srba su Hrvati. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje s kojom graničimo. Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujemo su Albanci - navodi se u tekstu kojim se objašnjavaju rezultati istraživanja.

VUČIĆ: "Srbi i Hrvati previše su mali, jedni i drugi da bi se tukli"

O Albancima se negativno izjasnilo 33 posto ispitanika, a čak 68 posto Albanaca najnegativnije vidi Srbe, navodi se u studiji, koju prenosi Blic.

'To je posljedica snažnih antihrvatskih sadržaja s najviših razina vlasti'

List je objavio i da je istraživanje agencije Faktor plus pokazalo da 43 posto ispitanika najpozitivnije mišljenje ima o Grcima, a pozitivno mišljenje Srbi imaju i o Crnogorcima, Mađarima, kao i Bošnjacima.

- Hrvati imaj status najomraženijeg naroda u Srbiji! To je posljedica kontinuirano negativnih stajališta u prostoru javnosti, koji najviše generiraju predstavnici vlasti... Djelovati ne samo u području politike u ovakvim uvjetima izuzetno je teško - naveo je tim povodom na Twitter profilu čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

BOŠNJAKOVIĆ O SASTANKU: "S izaslanstvom Srbije nismo razgovarali o ratnoj odšteti"

- Ovo istraživanje je, nažalost, potvrdilo ono što sam kao politički prvak u proteklih godinu dana isticao - spram Hrvata u Srbiji su najrašireniji negativni stavovi i stereotipi! To je posljedica snažnih i učestalih antihrvatskih sadržaja u izjavama relativno velikog broja predstavnika najviših razina vlasti u Srbiji - obrazložio  je Žigmanov. 

Kako je istaknuo, gotovo da je poželjno u političkom diskursu negativno etiketirati osobe, događaje i procese u Hrvatskoj, a antihrvatsko raspoloženje za posljedicu kod ovdašnjih Hrvata ima strah, nesigurnost i nespremnost na sudjelovanje u životu zajednice.

- Jesenas je broj upisane djece u prve razrede bio za trećinu manji u odnosu na prethodnu godinu! Ovoga bi trebala biti svjesna i Hrvatska, koja bi morala osnažiti i obogatiti programe podrške našim nastojanjima - zaključio je predsjednik DSHV-a.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • 06.03.2019.

    Eto fino, vize i mir s obje strane granice.

  • purgerica prva 06.03.2019.

    Nigdje ne pročitah na kojem su uzorku ovo odradili kao niti u kojim krajevima Srbije. Al evo nešto savršeno točno odrađeno, na 1502 ispitanika u cijeloj Hrvatskoj, a rezutat je slijedeći: 1. prema Hrvatima 19,51%; 2. prema braniteljima 14,58%; 3. prema Predsjednici 25,77%; 4. prema Vladi RH 5,53%; 5. prema katolicima 13,65%; 6. prema heterobrakovima 3,33%; 7. prema manjinama 2,93%; 8. prema nac. m. Srbima 2,13%; 9. prema gay populaciji 0,67%; 10. pr. Z.Hasanbegoviću 5,59%; 11.prema Ž.Markić 3,46%. Eto, nije sve baš kako se medijski manipulira. A niti su ove površne ankete kojima se stvara javno mnijenje točne. Ima svaka svoju namjeru. I ne dobru.

  • nijetebriga 06.03.2019.

    Pfff kao da je to nesto novo.. nek se drze svoje strane i njih samih.. ne mogu sa svojima kako bi sa drugima mogli..

Komentiraj...
Vidi sve komentare