To je to što me zanima!

Oboljela je medicinska sestra koja se brinula o zaraženima

Medicinska sestra prva je žrtva bolesti koja se zarazila van Afrike. Dobila ju je od svećenika o kojem je skrbila, a koji je preminuo. Bolest će se širiti, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Španjolska medicinska sestra prva je osoba koja se ebolom zarazila van Afrike. Vjeruje se da se zarazila dok je u Madridu liječila španjolskog svećenika Manuela Garciu Vieja koji je preminuo 25. rujna. Sestra je hospitalizirana u ponedjeljak ujutro. Imala je visoku temperaturu te je odmah izolirana.  

Medicinska sestra testirana je na prisustvo virusa ebole, i nalazi su pozitivni, navode španjolski izvori. 

 Do sada je od bolesti umrlo oko 3.400 ljudi, uglavnom u Africi, javlja BBC. 

Prijeti i Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji

Znanstvenici procjenjuju da postoji 75 posto šanse da se virus ebole proširi na Francusku do kraja listopada. Postotak za Veliku Britaniju iznosi 50 posto, javlja RT.

Studija "Procjena međunarodnog širenja rizika povezanog s izbijanjem ebole u zapadnoafričkim zemljama 2014. godine" otkriva kako Francuska ima najgoru statistiku među svim europskim zemljama jer su pogođene afričke zemlje s francuskog govornog područja. To su Gvineja, Sijera Leone i Liberija.

Šansa za pojavu ebole u Belgiji do kraja listopada je 40 posto dok je rizik za Švicarsku i Španjolsku 14 posto.

U analizi širenja virusa ključan zračni promet

Jedan od ključnih elemenata analize širenja virusa bio je zračni promet. Vođa istraživanja Alex Vespignani, sa sveučilišta Northeastern u Bostonu, rekao je za Reuters kako "postoje i razlike u povezanosti s pogođenim zemljama (Gvineja, Liberija i Sijera Leone), kao i različit broj slučajeva u te tri zemlje - ovisno o tome, brojevi vjerojatnosti se mijenjaju".

Iako Vespignani priznaje da je model uvjerljiv siguran je u jedno: 

- Vjerojatnost zaraze virusom raste za svakoga. Pitanje je tko će imati sreće a tko neće - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • kabrit 07.10.2014.

    da li se sjećate od koje bolesti je bolovao Magic Johnson? kako je izliječen ? a do dan danas "NE POSTOJI LIJEK" za TU bolest?

  • kabrit 07.10.2014.

    jbš. fb :)))

  • Gena Vava 07.10.2014.

    Crno nam se piše, uostalom kažu da nas je previše...

Komentiraj...
Vidi sve komentare