To je to što me zanima!

Ivan (69): Morao sam zbog krpelja iznova učiti hodati

Ivan Štefekov je u lipnju 1996. godine bio je na svom ranču i ugrizao ga je krpelj. Nakon 15 dana je završio u bolnici. Prvu je noć pao u komu...
Vidi originalni članak

Među onima čiji je život nakon uboda zaraznog krpelja danima “visio o koncu” nalazi se i nekadašnji direktor, a danas umirovljenik mr. Ivan Štefekov (69). U lipnju 1996. bio je na svom ranču i nije primijetio da je postao 'žrtvom' krpelja. Otišao je na put.
- Vratio sam se nakon 15 dana i prvu noć pao u komu. Završio sam na Zaraznom odjelu bjelovarske Opće bolnice. Na moju veliku sreću, doktorica Mirjana Gregurek odmah je odredila dijagnozu i terapiju - ispričao nam je mr. Štefekov dodajući kako upravo njoj može zahvaliti što je preživio. Nakon šest dana kome došao je svijesti lakši 20-ak kilograma. 'Istopili' su se tijekom borbe s opakom bolešću.
- Bilo mi je strašno teško jer sam ponovno morao učiti hodati i govoriti. Teško sam slagao i najosnovnije rečenice - prisjeća se. Oporavak je trajao šest mjeseci. Štefekov se vratio u normalan život, ali i danas osjeća povremenu glavobolju kao posljedicu ugriza krpelja. Uvjeren je da je preživio zahvaljujući pravodobnoj dijagnozi te činjenici da je zbog korpulentne građe mogao bez većih posljedica izgubiti dvadeseak kilograma tijekom borbe za život.

TRI DOZE CJEPIVA STOJE 675 KUNA
1. Krpelji će se izbjeći ako krenete u prirodu u dugim hlačama i čarapama
2. Po povratku iz prirode treba se pregledati, posebno pazuhe i prepone
3. Ako je krpelj zaražen, nakon osam do deset dana javlja se visoka temperatura
4. Šumari i drugi koji rade u prirodi trebaju se cijepiti. Tri doze stoje 675 kn

Idi na 24sata

Komentari 10

  • collino 01.07.2010.

    @palillo_al_cap sve ja to predobro znam, ali zaboravljaš da se krpelji ne dohvate istog trenutka , dakle imaš dovoljno vremena da se pregledaš. Btw, sa psa ih uredno maknem i sve je OK, prije deset dana sam i sa sebe maknuo, a naučio sam sam predobro dok sam se konjima bavio.

  • palillo_al_cap 01.07.2010.

    Collino, nije stvar u higijeni jer zarazeni krpelj ubacuje \"otrov\" onog trena kad se \"prikopca\" na kozu. Poslije ga mozes pronaci ti i skinuti ga ili se on i sam odvoji od tijela, ali je otrov tj. bakterija vec u tijelu gdje ostaje i siri se. Nakon 10ak dana dolazi do ocitovanja prvih simptoma bolesti meningitisa. Naravno, ako je krpelj bio zarazen.

  • 01.07.2010.

    tako malen a zajeban..osobno iskustvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare