To je to što me zanima!

Ivo Josipović: Jasenovac se za mene ne zaobilazi

Predsjednik Josipović kaže da će u Bleiburg će otići kad postane jasno da ni to mjesto ni ta manifestacija nisu izlika za revidiranje povijesti
Vidi originalni članak
24SATA: Dio javnosti zamjerio Vam je neodlazak u Poljsku.
Tako je. Razlog za to je u prvom redu prometne prirode, ali ima još nešto. Sprovod je planiran za subotu pa je premješten u nedjelju. Želio sam otići na sprovod, ali i u Jasenovac. Treba otvoreno reći da je za mene Jasenovac mjesto koje se nikako ne zaobilazi.
24SATA: Jasenovac je možda jedino traumatično mjesto hrvatske povijesti o kojem kod nas više nema prijepora.
Nažalost, u Republici Srpskoj ima...
24SATA: Nažalost da, no mi smo te dvojbe riješili. Može li se takav odnos postići i kad je riječ o Bleiburgu?
Morali bismo se približiti jer mislim da nije dobro da se to nastavi. Bleiburg je također mjesto stradanja, pa i zločina. Važno je da se na neki način stavi u kontekst koji ne šteti obilježavanju i priznavanju žrtve. Žrtve su tamo sasvim sigurno i zato to treba raščistiti. Zašto? Zato što iza tih manifestacija često stoje organizacije čiji je cilj revizija povijesti, a to nije dobro. Rekao sam da ću otići u Bleiburg onog momenta kad postane jasno da ni to mjesto ni ta manifestacija nisu izlika za revidiranje povijesti.
24SATA: To nije vezano samo uz odore ili zastave koje se ondje pojavljuju?
Ne, nego za cjeloviti dojam o toj komemoraciji. Nažalost, svake se godine dio europske političke scene zgraža time, ali nije to pitanje europske scene nego i poruke koju šaljemo u Hrvatsku.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • lea-80 21.04.2010.

    stavrno je presmješno tokom cijele kampanje težište satviti na to da hrvatska treba ici prema NAPRIJED,prema EUROPI a kad ima savršenu priliku da prisustvuje događaju koji je bitan za izgradnju novih putova ili makar dobrosusjedskih odnosa ,približavanje europskoj politickoj eliti on nas vraca u PROŠLOST!lažljiva mustra ko i svi!

  • Antipod 21.04.2010.

    -Nakon svega bitno je da smo naučili da one koje nisu iste vjere,nacionalnosti i boje kože,nesmijemo zatvarati u sabirne centre,likvidirati i iživljavati se na njima- u ime drugog.

  • Ludo 21.04.2010.

    joj vi crveni uvijek bi htjli biti u novinama i pametit oko jasenovca i bleiburga iz godine u godinu... dajte vise dosta nam je toga!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare