To je to što me zanima!

Iz šupljeg u prazno: Osnovali agenciju da 'izmuzu' proračun

Vlada je obećala da će smanjiti broj državnih agencija, ali izgleda da su to ekspresno zaboravili. Nova agencija, Poslovno-inovacijska agencija, je 90. po redu
Vidi originalni članak

Vlada će osnovati još jednu agenciju. Devedeseta po redu zove se Poslovno-inovacijska agencija. I ta će, naravno, imati ravnatelja, upravno vijeće, stručna vijeća, savjetodavna tijela... koja će porezni obveznici dobro platiti. Agencija će preuzeti funkciju Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, koji se dosad trebao brinuti za potpore tehnološkim inovacijama u gospodarstvu. Vjerojatno za njega gotovo nitko dosad nije čuo. Preuzet će sve programe, opremu, dokumentaciju, imovinu i zaposlenike BICRO-a. Drugim riječima, BICRO će samo promijeniti ime. Ali bit će jedna velika razlika - financiranje. 

BICRO je trgovačko društvo u vlasništvu države koje se treba financirati i iz svog poslovanja, a državne agencije financiraju se isključivo iz državnog proračuna. 

Po novom, plaće za svih 27 zaposlenika, plaćat će porezni obveznici. Predsjednik skupštine BICRO-a je ministar Radovan Fuchs. U nadzornom odboru sjedi nekoliko ljudi vrlo bliskih HDZ-u poput Borisa Paja, Antuna Carića, Antona Kovačeva, a direktor je Dalibor Marijanović. On je bliski prijatelj bivšeg ministra Dragana Primorca, a znanstvenik Ivan Đikić optuživao ga je za pranje novca za vlastite projekte kroz Ministarstvo znanosti u vrijeme ministra Primorca. 

Na internetskoj stranici BICRO-a stoji da je osnovan kao “središnja ustanova za razvoj i unapređenje inovacijskog i tehnologijskog sustava”. Ako je to točno, za što nam onda služi Ministarstvo znanosti? U proračunu za 2011. godinu ministar financija Ivan Šuker predvidio je 13,6 milijuna kuna za agenciju i 3,9 milijuna kuna za plaće 27 zaposlenika agencije. Ni u Vladi nisu najsigurniji tko je za agenciju nadležan. Šuker misli da je ona pod ministarstvom gospodarstva, a ne znanosti. 

Ove je godine BICRO, kao trgovačko društvo u vlasništvu države, dobio 6,3 milijuna kuna iz proračuna, a zaradio je oko 1,4 milijuna. Direktor BICRO-a Dalibor Marijanović kaže da će BICRO ubuduće raditi isti posao kao do sada, samo će se zvati agencija.

- Vladinom odlukom da nas ustroji pod agenciju lakše će nas prepoznati kao proračunskoga korisnika - priznaje Marijanović. On je i najizgledniji kandidat za ravnatelja nove Poslovno - inovacijske agencije.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • SonjaVidak2 26.11.2010.

    Nevjerojatno, čitajući novine zadnjih mjeseci ispada da je Primorac najpošteniji, najuspješniji,....bla..bla. Čovjek je napravio promjene nabolje i to je ok, ali nitko nije ne zamjenjiv. Isto tako, zar se o ovoj Agenciji (BICRO-u) nije prije par dana pisao Lider kao o jedinom profitabilnom Vladinu tijelu koje privlači privatni i strani kapital.

  • branjo 26.11.2010.

    Ovi na vlasti su toliko odurni da stvarno neznam sta treba napisat da bi admin to uklonio !

  • branjo 26.11.2010.

    Ovaj HDZ me svaki put ponovo iznenadi ! Dokle cemo to trpit ? I stvarno me zanima tko su oni 25 % pristalica HDZa u anketama ? Mozda kandidati za Remetinac ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare