Obavijesti

News

Komentari 27

Iz šupljeg u prazno: Osnovali agenciju da 'izmuzu' proračun

Iz šupljeg u prazno: Osnovali agenciju da 'izmuzu' proračun
1

Vlada je obećala da će smanjiti broj državnih agencija, ali izgleda da su to ekspresno zaboravili. Nova agencija, Poslovno-inovacijska agencija, je 90. po redu

VIDEO

Vlada će osnovati još jednu agenciju. Devedeseta po redu zove se Poslovno-inovacijska agencija. I ta će, naravno, imati ravnatelja, upravno vijeće, stručna vijeća, savjetodavna tijela... koja će porezni obveznici dobro platiti. Agencija će preuzeti funkciju Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, koji se dosad trebao brinuti za potpore tehnološkim inovacijama u gospodarstvu. Vjerojatno za njega gotovo nitko dosad nije čuo. Preuzet će sve programe, opremu, dokumentaciju, imovinu i zaposlenike BICRO-a. Drugim riječima, BICRO će samo promijeniti ime. Ali bit će jedna velika razlika - financiranje. 

BICRO je trgovačko društvo u vlasništvu države koje se treba financirati i iz svog poslovanja, a državne agencije financiraju se isključivo iz državnog proračuna. 

Po novom, plaće za svih 27 zaposlenika, plaćat će porezni obveznici. Predsjednik skupštine BICRO-a je ministar Radovan Fuchs. U nadzornom odboru sjedi nekoliko ljudi vrlo bliskih HDZ-u poput Borisa Paja, Antuna Carića, Antona Kovačeva, a direktor je Dalibor Marijanović. On je bliski prijatelj bivšeg ministra Dragana Primorca, a znanstvenik Ivan Đikić optuživao ga je za pranje novca za vlastite projekte kroz Ministarstvo znanosti u vrijeme ministra Primorca. 

Na internetskoj stranici BICRO-a stoji da je osnovan kao “središnja ustanova za razvoj i unapređenje inovacijskog i tehnologijskog sustava”. Ako je to točno, za što nam onda služi Ministarstvo znanosti? U proračunu za 2011. godinu ministar financija Ivan Šuker predvidio je 13,6 milijuna kuna za agenciju i 3,9 milijuna kuna za plaće 27 zaposlenika agencije. Ni u Vladi nisu najsigurniji tko je za agenciju nadležan. Šuker misli da je ona pod ministarstvom gospodarstva, a ne znanosti. 

Ove je godine BICRO, kao trgovačko društvo u vlasništvu države, dobio 6,3 milijuna kuna iz proračuna, a zaradio je oko 1,4 milijuna. Direktor BICRO-a Dalibor Marijanović kaže da će BICRO ubuduće raditi isti posao kao do sada, samo će se zvati agencija.

- Vladinom odlukom da nas ustroji pod agenciju lakše će nas prepoznati kao proračunskoga korisnika - priznaje Marijanović. On je i najizgledniji kandidat za ravnatelja nove Poslovno - inovacijske agencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...