To je to što me zanima!

Muž je silovao pa ga ona ubila: Nisam htjela konzumirati brak

SUDAN: Noura Hussein je kao 16-godišnjakinja protiv svoje volje udana za 35-godišnjeg Abdulrahmana Hammada. Odbila je konzumirati brak pa ju je muž, uz pomoć svoja dva brata i bratića, silovao
Vidi originalni članak

Sudanski sud ukinuo je smrtnu kaznu Nouri Hussein (19) osuđenoj na smrt zbog ubojstva muža. Nakon žalbenog postupka, sud je tinejdžerici odredio kaznu od pet godina zatvora i odštetu od 337,500 sudanskih funta, odnosno oko 12.000 američkih dolara koju mora platiti Hammadovoj obitelji. 

Danas 19-godišnjakinja, Noura je kao 16-godišnjakinja protiv svoje volje udana za 35-godišnjeg Abdulrahmana Hammada. Brak je dogovorio njezin otac, a Noura je nakon završetka srednje škole natjerana da se odseli svojem suprugu. 

Kada je odbila konzumirati brak, njezin muž je pozvao svoja dva brata i bratića koju su je držali dok ju je on silovao. Sljedećeg jutra, ponovno ju je pokušao silovati. Noura je uspjela pobjeći u kuhinju i zgrabila nož. U borbi koja je uslijedila, Noura je Hammada nekoliko puta ubola nožem, a od zadobivenih rana muškarac je iskrvario.

'Silovanje u braku nije silovanje'

Noura je nakon incidenta pobjegla u roditeljski dom i ispričala što se dogodilo. Otac ju je zatim predao policiji. 

U postupku koji je trajao do srpnja 2017. godine, sud je, pozivajući se na stari zakon koji silovanje u braku ne tretira kao silovanje, Nouru proglasio krivom za ubojstvo s predumišljajem i osudio je na smrtnu kaznu

Presuda je izazvala žestoku reakciju Ujedinjenih naroda međunarodnih organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International koji je pokrenuo kampanju Justice for Noura (Pravda za Nouru).

- Bila je žrtva brutalnog napada od strane svojeg muža i reagirala je u samoobrani - izjavio je aktivist Amnesty Internationala Seif Magango nakon presude žalbenog suda, piše Daily Mail.

- Sudanske vlasti trebaju iskoristiti ovu priliku i početi mijenjati zakone koji reguliraju dječje brakove, brakove dogovorene protiv volje i silovanja u braku, pa da se više ne događaju situacije u kojima se kažnjava žrtve - istaknuo je u izjavi za medije. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • blueser 28.06.2018.

    I takvi stižu u EU zeznuo sam se već su tu ,,

  • škver 28.06.2018.

    Koja heroina. Bravo. Mladu ženu na slobodu a njenog oca,braću i bratiće pokojnika,u zatvor.

  • jabuka5 28.06.2018.

    jadnica , natjerana na brak , i ... to nije brak već prisila i naravno silovanje ......njemu pokoj duši , a ja nju ne bi tako strogo kaznila , svako nek prosudi po svom djetetu .....te navike treba ukinuti , svako neka se uda za koga želi , ovo je strašno i suludo .

Komentiraj...
Vidi sve komentare