To je to što me zanima!

Izbori za Europski parlament: Česi i Irci izašli glasati u petak

Velika Britanija i Nizozemska glasale su u četvrtak, no većina od 28 članica na glasanje će u nedjelju. Više od 400 milijuna glasača sudjelovat će na izborima
Vidi originalni članak

Građani Češke i Irske glasuju u petak na izborima za Europski parlament, pošto su dan ranije to učinili birači u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Četverodnevnom glasanjem u 28 zemalja članica počinje novi politički ciklus u Uniji u kojemu će se izabrati i novi čelnici europskih institucija.

Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog odlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra. Velika Britanija i Nizozemska glasale su u četvrtak, no većina od 28 članica na glasanje će u nedjelju. Više od 400 milijuna glasača sudjelovat će na izborima.

Češki glasači mogu glasati u petak i subotu, dok će se irska glasačka mjesta zatvoriti u petak navečer. Glavno je pitanje hoće li europska zakonodavna tijela, kojima su dugo dominirale stranke lijevog i desnog centra, biti paralizirane izbornim uspjehom skupina koje su na marginama političke sfere Europe.

Novi će parlament biti vrlo bitan u odabiru novih članova Europske komisije prije nego li započnu s normalnim radom i raspravama o novih inicijativama i glasanju o ključnim problemima, poput budućeg europskog budžeta.

Populističke stranke diljem Unije provode kampanje kako bi nanovo izgradile EU na svoj način, a njihove brojke u Parlamentu mogle bi porasti nakon izbora.

Još jedna briga je odaziv glasačkog tijela. Postotak glasača uobičajeno je manji od izlaska na lokalne ili parlamentarne izbore u svakoj od članica, a upravo mali odaziv mogao bi manjim marginalnim strankama pojačati utjecaj.

U slučaju Češke, odaziv je 2014. godine bio 18 posto, u Irskoj je radi usporedbe bio 52 posto.

Irski odaziv mogao bi biti i još veći zbog ovogodišnjeg referenduma koji se održava u isto vrijeme, a gdje Irci glasaju o liberalizaciji zakona u razvodu braka. Potencijalno iznenađenje u Češkoj mogla bi biti Piratska stranka koja stoji vrlo dobro u anketama.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • banirana 24.05.2019.

    EU je masonski projekt s ciljem utapanja malih država odnosno takozvanih malih nacija i s ciljem utapanja kršćanstva ( akronim za islam - Invade Sovereign Lands And Multiply )

  • banirana 24.05.2019.

    Pored Macrona, Merkel, Webera i Sorosa Timmermans je jedan od najopasnijih pionira islamskog fašizma.Kao dječak od 13 godina Timmermans je silovan na jednom izviđačkom izletu i njegova je rana preduboka da bi kao razuman čovjek mogao biti na čelu mega države kao što Europa, ali koliko je takvih koje goni osobna mržnja i nepraštanje na uništenje cijelih kultura?Nije ni čudo da ga podržava Macron koji je također kao dijete seksualno iskorišten, pa nije daleko od istine da se ljudi sa psihotičnim i ranjenim dubinama umrežavaju kako bi ispunili svoje nastrane zamisli o novoj negrodnoj rasi Europe koju je kao ideju zapisao prije sto godina jedan od osnivača Europske Unije o čemu više možete čitati ovdje.Podsjetimo i Angela Merkel, koja zdušno podržava hrvatsku nadu – lažnu desnicu u Hrvata, Plenkovićev HDZ, nedavno je izjavila da države članice Europe moraju predati svoj suverenitet, svoju slobodu, Briselu za dobrobit jedne velike izmiješane države. Jasno je da svi vladari Europe rade na tom monstruoznom cilju uništenja čitavih nacija u korist svojih bolesnih eksperimenata, pa je pitanje koliko dugo će Hrvatska još postojati?

  • banirana 24.05.2019.

    .Prema Timmermansovom mišljenu jednonacionalne – monokulturalne države moraju nestati.‘Masovno useljavanje muslimanskih muškaraca u Europu je sredstvo za postizanje tog cilja. Nijedna država se ne može suprotstaviti miješanju, ‘čak štoviše useljenici moraju stići s najudaljenijih mjesta planeta.’Budućnost čovječanstva ne počiva više na pojedinim nacijama i kulturama nego na izmiješanoj superkulturi. Stoga „multikulturna različitost“ u svakoj pojedinačnoj naciji se mora ubrzati i „izbrisati jednonacionalne i monokulturne države.Timmermans jasno traži od Europejaca  njihov nacionalni suverenitet i da protjeraju prethistorijsku nacionalnu državu. Naglasio je da je odlučan uništiti homogene nacije i da je u tomu apsolutno u pravu.“

Komentiraj...
Vidi sve komentare