To je to što me zanima!

Izgubila trojicu sinova i muža: 'Sve se zna, a ništa se ne zna'

Bježe od mene kad me vide u selu, nitko mi nikad izvini nije rekao, a ima ih koji su mi dicu mogli spasiti, pa nisu, kaže Sarafina Lauš, travnička Hrvatica koja je istjerana iz rodnog sela Čukle
Vidi originalni članak

Sarafina Lauš, iz travničkog sela Čukle, u lipnju  1993. izgubila je trojicu sinova (Miroslav 1971., Fabijan 1961., Dragan 1959.) i muža Ivu (1939. godište). I ona sama bila je žrtva tzv. Armije BiH. Osim u logoru u Čuklama, bila je zarobljena i u Zenici jedanaest mjeseci, piše Dnevnik.ba

Njena obiteljska tragedija, tragedija je mnogih u Središnjoj Bosni. Nalogodavci i počinitelji poznati, na stotine pisanih i usmenih iskaza, nekoliko istraga, no i dalje je to, još jedan u nizu – zločina bez kazne. Bila je i svjedokinja pred Haaškim tribunalom  u predmetima Blaškić i Kordić/ Čerkez. 

Sarafinina tragedija, iako je bila davno, za nju je svakog dana jednako živa. Kao da se jučer dogodila.  

- Zašto je to sve bilo, obitelj raseljena, boli me što nema njih četvorice, moj Miro je tada imao 22 godine, ostala sam sam s osmero dice, valja to prehranit, bez dice, kuće, ostaneš sam na ledini - kaže Serafina. 

Baka Sarafina, inače, rodila je  jedanaestoro djece. 

Jedno joj je preminulo kao dijete, rat joj je oduzeo trojicu sinova i muža. Dvojica, od trojice, poginulih sinova obitelji Lauš, u trenutku pogibije, imali su zasnovane obitelji,  po četvero djece. Sarafina ima još tri sina, četiri kćeri, 26 unučadi i 10 praunučadi. Obitelj, uglavnom, raseljena po europskim zemljama.   Govori kako gleda TV stalno i da se “samo sekira“.  

Sarafina govori da samo traži pravdu, a ne novčanu odštetu. 

- Ne tražim ništa, ne treba meni odšteta, nikakve pare, samo pravda, znadem tko mi je dicu pobio, i oni znaju, teško čekaju da i ja još umrem - kaže Sarafina i dodaje kako oni misle da neće imati tko o ovom pričati poslije njene smrti, ali da će uvijek netko ostati, ima sve zapisano. 

Navodi i kako je njenog sina, Miroslava, tada  dvadesetdvogodišnjaka, zarobljenog pripadnika HVO-a, navodno, netko htio spasiti. 

- Bili smo zarobljeni svi u toj garaži, izveli su ga, odveli ga, jedan mu k'o biva rek'o da bježi da ga ne ubiju, poslije se čulo, strijeljali su ga - kaže Serafina. 

Kada je počeo rat, govori Sarafina, zaklinjala je sinove živim Bogom da nikoga ne diraju. 

- Što su oni kome skrivili tada bili, eto, što, dajte pravdu, od Boga pravdu, ako za Boga znate - govori Sarafina. 

Opisujući svoj doživljaj traumatičnih zbivanja u Čuklama i inače na tom dijelu hrvatskih sela, Sarafina kaže, da nije slutila da će joj to, nekadašnji, bivši, prvi susjedi napraviti. 

- Onda su rekli da se to desilo nakon namaza, na uranku su nas odveli i zarobili, otišli Bogu da se mole pa to napravili, je li im to Bog? - pita se Sarafina. 

Dok su bili zarobljeni u Čuklama, prisjetila se Sarafina, “tukli su ih i provocirali“. Kada je ona puštena, “ne zna što je dalje bilo, al' govorili su joj naši  da je bilo svega“. 

- Možeš ti zamislit', pored svih tih strahota, jednom su dicu poslali, pa mi ondje zarobljeni, a dica nas muslimanska pljuju, eto, zar to nije iživljavanje? -  pita se Sarafina. 

Opisuje i kako su muslimanska djeca po selu uzvikivala da će hrvatska sela biti njihova jer je to rekao, Alija Izetbegović, ratni lider današnjih Bošnjaka. 

- Prid sami rat sam osjetila da će nešto biti, vraćala se iz crkve i došla, kad moja unučad utirana u naš hodnik, muslimanska djeca im viču, sve će ovo naše biti, Alija je reko - prisjeća se Sarafina.  

- Žrtve su žrtve, ja to razumijem, sve mi se isto desilo, ali nema televizije, samo se priča da su njihove majke žalosne, mi izgleda nemamo pravo, biti ni žalosne - kaže Sarafina. 

Govori i kako rijetko ide u Čukle, a da susjedi sve znaju, no, isprike nema. 

- Bježe od mene kad me vide u selu, nitko mi nikad izvini nije rekao, a ima ih koji su mi dicu mogli spasiti, pa nisu - kaže Sarafina.
Vojnici tzv. Armije BiH nisu se mogli 'nagoditi' tko će zaposjesti njenu obiteljsku kuću, izgrađenu tek pred rat, pa su je zapalili. 

- Sve se to od krvavih, hrvatskih, nokata gradilo i napravilo, kad odem tamo, ne mogu, ne znam, od tuge, sve to kada vidim - govori Sarafina. 

Prisjetila se i zarobljeničkih 11 mjeseci u Zenici. 

- Nas je ostalo, 11 stari skroz, odvezlo nas na Ovnak, u kombiju nam veli jedan, treba poklat' ustaška govna pa ih zatrpat',  da, govorio je on, ne troše metke na nas - govori Sarafina.  

Napominje i da su dva dana lutali po bosanskim šumama, skrivali se, uz šiblje i granje, a kada bi dolazili SFOR-ovci, onda bi ih opet poslali u šumu, da se ni ne zna da su zarobljeni. 

Prisjetila se i pomoći neke Srpkinje u logoru u Zenici, ali i strahota koje joj je govorila. 

- Donosila mi je nekad hranu, i jednom mi rekla, da su nekog Srbina u Zenici, u stanu, vrlom peglom ubili, eto, znade li ti za to 'tko? - pita se Sarafina. 

Podsjeća  i kako su vojnici govorili “ima li hrvatske đubradi po Zenici, ako ima, sve ih kupi, pa živi štit od njih“. 

Nakon što je razmijenjena s ostalim hrvatskim civilima, Sarafina je, neko vrijeme boravila u Vitezu.   Kaže i da ne zna kako su Hrvati u  Središnjoj Bosni uopće ostali ovdje. 

Na  pitanje zašto nije s obitelji nakon rata otišla u Hrvatsku ili u treće zemlje Sarafina kaže da ne može nigdje drugo nego u Bosni, bez obzira, koliko je sve boli. 

- Kud god da odem, ne bi mogla živjet' nigdje drugo nego u Bosni. Veže me zemlja. Zjapi sve prazno, narod nam izginuo, krave pokrepale, ljudstvo se istrjebilo, al' nek' svak' upamti, i naši i njihovi, di god tuđe otmeš, nema sreće, znaj - kaže Sarafina i zaključuje:  'Sve bi im i halalila i pripisala, i kuću tu i njive sve, samo da su mi moja dica živa'.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • DomagojJurendić 20.11.2017.

    Gospođi sućut i poštovanje ALI, Nije tzv. Armija Bih nego je to Armija Bih. A ono što ljudi moraju shvatiti je da se na prostoru BiH vodio rat, a ne neka igra pa malo ćemo kakiti malo piškiti. Da je krilnik vitez Blaž Kraljević ostao živ i da ga nisu likvidirale zločinačke horde Mate Bobana, vjerujem da bi ova majka sada sa svojim sinovima živjela u ljepšoj Bosni i Hercegovini bez tamo neke Republike Srpske nekog tamo Karadžića i Mladića, i bez tamo nekakve HRHB mate bobana i klike, nego u cjelovitoj Republici Bosni i Hercegovini. Svaka akcija ima svoju suprotnu i jednaku reakciju. Toliko bih rekao

  • fićo80 20.11.2017.

    Od najvećih jugoslavena-komunista i štovatelja tita, muslimani preko noći postali veći islamisti i mudžahedini od svih arapa zajedno..i što reći o njima..

  • Dragan.L 20.11.2017.

    Ako im se, pitanja, postave. No, nadležni pravosudni organi, to ne čine, ni dvadeset i više godina, poslije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare