To je to što me zanima!

Izgubio je 11 kila dok je prosvjedovao u traktoru

Pregovore su prekinuli zbog novih konzultacija, a seljaci sve više inzistiraju i na razgovoru s Kosor. Seljaci već šesti dan blokiraju ceste traktorima
Vidi originalni članak

Nakon sat razgovora u Državnoj ergeli lipicanaca u Đakovu ministar Čobanković i petorica predstavnika seljaka dogovorili su jedino da će prekinuti razgovore. Seljaci sve više zaoštravaju u svojim zahtjevima i inzistiraju na razgovoru s premijerkom Kosor, koja ih je tvrde prije dvije godine prevarila obećavši 205 milijuna kuna poticaja koje nisu dobili. Ministar Čobanković je otišao u Zagreb i treba im se oko 20 sati javiti s novim prijedlogom. Iz ministarstva su za 17 sati najavili konferenciju. Tijekom pregovora u dvoranu je 'uletio' i policajac tražeći od Tomislava Pokrovca, predstavnika Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, da intervenira kod seljaka koji su zapriječili cestu kod Vinkovaca. Prema njima su krenuli policajci, no nakon Pokrovčeva telefoniranja svi su se povukli s ceste.
Iako su predstavnici tri županija bili za jučerašnji prijedlog ministra Čobankovića, na raskrižju u Ferovcu i dalje je stotinjak traktora. Ako se ne postigne pozitivan dogovor za poljoprivrednike traktore će opet izvesti na cestu. Poljoprivrednici koji blokiraju vinkovačku obilaznicu zapriječili su i cestu u Bršadinu, Ostrvu i Bošnjacima. Prosvjedima na zagrebačkom području pridružili su se i poljoprivrednici u Jastrebarskom sa 30 traktora kod skretanja na Staru karlovačku. Poljoprivrednici iz Udruge mljekara i Udruge orača Dalmacije izašli su s 11 traktora na cestu u Kukuzovcu kod Sinja gdje blokiraju promet u smjeru Sinja. Kažu da će ostati na cesti dok se problem ne riješi te također traže neisplaćene poticaje. Dodaju da bi već počeli sa sjetvom da nije bilo kiša. Organizator prosvjeda, Ivan Putnik, kaže da nisu trebali ništa obećavati seljacima ako su već lani znali da nema novca. Dodaju da je državni aparat najveći potrošač, a država je po njima ta koja se ne trudi potaknuti proizvodnju.

ORGANIZATOR PROSVJEDA IZGUBIO 11 KG U 6 DANA
Dragutin Dukić, jedan od glavnih pregovarača i organizator prosvjeda u Ferovcu nedaleko Požege, na razgovor s ministrom došao je vidno iscrpljen. Promuklim glasom je priznao da u posljednjih šest dana, otkad traje seljačka buna, nije pošteno objedovao, te da preživljava, praktički, samo kljukajući se vitaminskim tabletama.
- Smršavio sam čak 11 kilograma - priznao je ministru Čobankoviću koji mu je, pak, uzvratio da bi "rado volio uhvatiti njegov ritam".

BJELOVAR: SELJACI SE GRIJALI UZ VATRU

Osamdesetak seljaka, uglavnom članova Hrvatskog seljačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, subotu su dočekali u traktorima i uz vatru. Predsjednik Županijske organizacije, Marijan Šinko, je kazao kako će pričekati rezultate pregovora koje vode s ministrom Čobankovićem. Smeta mu što ih niti jedan načelnik općine s područja županije nije posjetio.
- Time dokazuju da su im daleko draže fotelje, nego problemi u kojima se nalaze oni koji su ih svojim glasovima 'postavili' na te funkcije – dometnuo je jedan od prosvjednika. Policija preusmjerava promet kroz Bjelovar.

'AKO KOSOR IMA OBRAZA, NEKA STANE KRAJ NAS'
Prosvjednici koji su traktorima blokirali desni trak Velikogoričke ceste, tamo su već dva dana. U stalnom su kontaktu sa pregovaračima, i ne misle se micati dok se barem 99 posto uvjeta koje oni traže ne ispune. Na vijest da će premijerka danas prolaziti pored njih, nisu reagirali dodatnim akcijama.
- Ako ima obraza, neka stane. Mi se ne mičemo, čekamo vijesti iz Slavonije - složili su se turopoljski seljaci.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • be yourself 06.03.2010.

    Dok ne zbacimo ove kriminalce koji nam vode državu, nema naprijed. To vam je valjda jasno. Agonija se samo produžava već desetljećima.

  • be yourself 06.03.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • zutokljunac 06.03.2010.

    a da mu netko, napokon, stavi jabuku u usta…….

Komentiraj...
Vidi sve komentare