To je to što me zanima!

Izgubljena curica: Ako se nitko ne javi, ostat će u Hrvatskoj...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vesela je, jede, gotovo i ne plače. Vrlo je otvorena i vidi se da je riječ o djetetu o kojem su se dobro brinuli, rekla nam je Jasna Ćurković Kelava iz Dječjeg doma
Vidi originalni članak

Vesela je, jede, gotovo i ne plače. Vrlo je otvorena i vidi se da je riječ o djetetu o kojem su se dobro brinuli, rekla je Jasna Ćurković Kelava iz Dječjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Problem je što djevojčica, koja je prema procjenama pedijatara stara između dvije i pol i tri i pol godine, vjerojatno razumije samo urdu jezik , pa je s njom teško komunicirati. U Nazorovoj su to zaključili nakon što su doveli prevoditelje na arapski, turski i romski.

- Bio je i dječak iz doma u Selskoj koji govori urdu, i čini se da ga je razumjela i uspjela je s njim komunicirati, pa pretpostavljamo da je pakistanskog podrijetla - kazala je Ćurković Kelava. O tamnoputoj curici nitko ne zna ništa. Prije 30 dana u Tuđmanovu parku u Velikoj Gorici primijetila ju je prolaznica kako sama luta uokolo.

Pozvala je policiju i Centar za socijalnu skrb. U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu kako ne znaju je li djevojčica iz izbjegličkog vala jer lokacija na kojoj su je našli ne odgovara kretanju izbjeglica u Hrvatskoj.

- Fotografirali smo je i njezinu smo fotografiju razdijelili svim zaštićenim svjetskim i međunarodnim stranicama koje se bave pronalaskom izgubljenih članova obitelji. Ako se pojave njezini roditelji ili srodnici, financirat ćemo DNK analizu kako bismo potvrdili njihov odnos i vratili je obitelji. Međutim, ako se nitko ne javi, dobit će državljanstvo i vrlo vjerojatno ćemo ići na udomljenje radije nego na posvajanje - rekla je Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike.

U Ministarstvu doznajemo da u Hrvatskoj trenutačno boravi još troje djece izbjeglica bez nadzora roditelja. U Tovarniku je krajem rujna, prilikom meteža oko ukrcaja u autobuse, Sirijac (11) ostao bez pratnje . Smjestili su ga u dom. Ujak s kojim je putovao, a koji je u međuvremenu stigao u Njemačku, našao ga je preko Facebook stranice za izbjeglice i dječak će mu se uskoro pridružiti.

Policija je prije mjesec dana otkrila i dva Egipćanina (14) koji su putovali bez pratnje. Htjeli su se zaposliti u Austriji i slati novac obitelji koja je ostala u Egiptu. Sad ih vraćaju roditeljima.

Nakon tjedan dana pronašli su i oca male Nađat iz Sirije, koja je stara mjesec dana. U Opatovcu je bila s tetom, a oca su joj našli u Sloveniji. Nađat je rođena kao nedonošče, a majka joj je stradala od eksplozije bombe kad joj je išla u posjet u bolnicu.

O djevojčici nitko ne zna ama baš ništa

Djevojčica je bila uredno odjevena i nije bila zapuštena kad ju je prolaznica našla u parku F. Tuđmana. U Nazorovoj tvrde da zna čak igrati igre na mobitelu. U Velikoj Gorici građani su jučer komentirali kako su čuli za zalutalu curicu, ali nitko nije znao više detalja.

Troje djece uskoro će spojiti s obiteljima

Mladi Egipćani odlaze roditeljima u Egipat nakon mjesec i pol dana, Sirijac ide nakon mjesec dana ujaku u Njemačku, Nađatin otac pronađen je nakon tjedan dana u Šentilju. Od početka izbjegličke krize služba za spajanje obitelji u prihvatnom centru u Opatovcu uspješno je riješila više od 300 slučajeva.

Idi na 24sata

Komentari 122

  • drbuuf 05.11.2015.

    Pa dobro zar nitko nije cuo youtube tamo medju socijalnim radnicima? Pocnes sarati pomalo od urdu, indi, iranskih dialekta,kurdske i druge glazbe, i djete ce nesto prepoznati i reagirati a onda kad znamo grupu onda ce se naci nekoga tko zna jezik. Istina da za djete je najbolje da ostane u hrvatskoj i bude asimilirano u nase okruzje, nije da smo mi neka kvaliteta ali ovi s istoka su jos gori.

  • ZOKOSLAV 05.11.2015.

    Pošto ima nažalost još mnogo osoba na ovoj planeti koje žive poput "Alice u čarobnom svijetu" i očito ne shvaćaju o kakvom zlu sam u mojem prijašnjim komentaru tipkao evo i svima ostalima nekoliko linkova. Pogledajte si ih sve na miru, nekoliko su i na Njemački, (ako netko što ne razumije mi se može slobodno obrati) . Pogotovo zadnji link bi trebao za sve one skeptičare biti možda posebno zanimljiv. Tu je na njemačkom TVu u vijestima objavljeno kako je jedna islamska muška"izbjeglica" u Berlinu vlastitoj ženi pred svojom maloljetnom djecom odrubio glavu ... " upijajte & uživajte", takvoga materijala ima nažalost na tone: ... www.youtube.com/watch?v=XD-AftsXYyc ; https://www.youtube.com/all_comments?v=XD-AftsXYyc ; https://youtu.be/mxW6B-SKgwc ; https://youtu.be/mb4UFEV-Zr8 ; https://youtu.be/RH2xsQLVJbo ; https://youtu.be/FqWo4nLPIeM ; https://youtu.be/5I8qdAgzyqM ; https://youtu.be/ZNs6-ix-ohA .... kome nije dovoljno ima još takvih linkova kao u priči ;-)

  • zagro 05.11.2015.

    poslužila je svrsi i sad ju ostavili i onda netko brani tu gamad,za nevjerovat...

Komentiraj...
Vidi sve komentare