Obavijesti

News

Komentari 122

Izgubljena curica: Ako se nitko ne javi, ostat će u Hrvatskoj...

Izgubljena curica: Ako se nitko ne javi, ostat će u Hrvatskoj...
2

Vesela je, jede, gotovo i ne plače. Vrlo je otvorena i vidi se da je riječ o djetetu o kojem su se dobro brinuli, rekla nam je Jasna Ćurković Kelava iz Dječjeg doma

VIDEO

Vesela je, jede, gotovo i ne plače. Vrlo je otvorena i vidi se da je riječ o djetetu o kojem su se dobro brinuli, rekla je Jasna Ćurković Kelava iz Dječjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:21

Problem je što djevojčica, koja je prema procjenama pedijatara stara između dvije i pol i tri i pol godine, vjerojatno razumije samo urdu jezik , pa je s njom teško komunicirati. U Nazorovoj su to zaključili nakon što su doveli prevoditelje na arapski, turski i romski.

- Bio je i dječak iz doma u Selskoj koji govori urdu, i čini se da ga je razumjela i uspjela je s njim komunicirati, pa pretpostavljamo da je pakistanskog podrijetla - kazala je Ćurković Kelava. O tamnoputoj curici nitko ne zna ništa. Prije 30 dana u Tuđmanovu parku u Velikoj Gorici primijetila ju je prolaznica kako sama luta uokolo.

Pozvala je policiju i Centar za socijalnu skrb. U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu kako ne znaju je li djevojčica iz izbjegličkog vala jer lokacija na kojoj su je našli ne odgovara kretanju izbjeglica u Hrvatskoj.

- Fotografirali smo je i njezinu smo fotografiju razdijelili svim zaštićenim svjetskim i međunarodnim stranicama koje se bave pronalaskom izgubljenih članova obitelji. Ako se pojave njezini roditelji ili srodnici, financirat ćemo DNK analizu kako bismo potvrdili njihov odnos i vratili je obitelji. Međutim, ako se nitko ne javi, dobit će državljanstvo i vrlo vjerojatno ćemo ići na udomljenje radije nego na posvajanje - rekla je Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike.

U Ministarstvu doznajemo da u Hrvatskoj trenutačno boravi još troje djece izbjeglica bez nadzora roditelja. U Tovarniku je krajem rujna, prilikom meteža oko ukrcaja u autobuse, Sirijac (11) ostao bez pratnje . Smjestili su ga u dom. Ujak s kojim je putovao, a koji je u međuvremenu stigao u Njemačku, našao ga je preko Facebook stranice za izbjeglice i dječak će mu se uskoro pridružiti.

Policija je prije mjesec dana otkrila i dva Egipćanina (14) koji su putovali bez pratnje. Htjeli su se zaposliti u Austriji i slati novac obitelji koja je ostala u Egiptu. Sad ih vraćaju roditeljima.

Nakon tjedan dana pronašli su i oca male Nađat iz Sirije, koja je stara mjesec dana. U Opatovcu je bila s tetom, a oca su joj našli u Sloveniji. Nađat je rođena kao nedonošče, a majka joj je stradala od eksplozije bombe kad joj je išla u posjet u bolnicu.

O djevojčici nitko ne zna ama baš ništa

Djevojčica je bila uredno odjevena i nije bila zapuštena kad ju je prolaznica našla u parku F. Tuđmana. U Nazorovoj tvrde da zna čak igrati igre na mobitelu. U Velikoj Gorici građani su jučer komentirali kako su čuli za zalutalu curicu, ali nitko nije znao više detalja.

Troje djece uskoro će spojiti s obiteljima

Mladi Egipćani odlaze roditeljima u Egipat nakon mjesec i pol dana, Sirijac ide nakon mjesec dana ujaku u Njemačku, Nađatin otac pronađen je nakon tjedan dana u Šentilju. Od početka izbjegličke krize služba za spajanje obitelji u prihvatnom centru u Opatovcu uspješno je riješila više od 300 slučajeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...