To je to što me zanima!

'Izmijenit ćemo zakon kako bi sudski postupci bili brži, a ova uhićenja djeluju preventivno'

Jačamo transparentnost. Idemo prema internetskom objavljivanju javnih sredstava. Treba se odgovorno odnositi prema trošenju javnih sredstava, rekao je ministar uprave Ivan Malenica
Vidi originalni članak

U aferi Janaf uhićeno je 13 ljudi, a među njima su i dva saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić te SDP-ov Vinko Grgić. Toga se za RTL Vijesti dotakao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije.

- Moj osobni stav je da za koga se utvrdi da je bio dio kriminalnog djela da mora odgovarati. Vlada podržava rad neovisnih tijela. Kontinuirana je stalna borba protiv korupcije agenda Vlade.

PREMIJER O UHIĆENJIMA: ‘DORH radi neovisno i tajno. Da smo znali, mislite li da bismo stavili Barišića na listu?‘

Otkrio je i kako će se utvrđivati je li bilo još koruptivnih natječaja vezanih uz aferu Janaf. Malenica smatra kako će ovaj događaj od jučer djelovati preventivno prema svima.

Dotakao se i lokalnih šerifa:

- Jačamo transparentnost. Idemo prema internetskom objavljivanju javnih sredstava. Treba se odgovorno odnositi prema trošenju javnih sredstava. 

Ubrzanje sudskih postupaka 

Neki su se pitali što bi bilo u slučaju da Barišić nije pristao zamrznuti mandat, jer tad HDZ više ne bi imao većinu u slučaju da on ne može glasati.

- Ne znam, teško je spekulirati. Gospodin Barišić je mandat stavio u mirovanje. Većina je stabilna. HDZ i dalje ima većinu u Saboru, ta većina podržava reforme koje HDZ provodi. Jačat ćemo i dalje neovisnost institucija. Postojali su prigovori da sudski postupci dugo traju. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku, zasigurno ubrzavanje postupaka. S tim ćemo ići u narednom razdoblju. Trebat će šest mjeseci do godinu dana, kvalitetna Radna skupina...

Također, Malenica je za RTL i najavio izmjenu Kaznenog zakona kako bi se ubrzali sudski procesi u ovakvim slučajevima.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • cvat 19.09.2020.

    zar netreba mjenjati sudce ; tisuču eura i prva ladica - godinu odgode i tako godina po godina onda deset tisuča zastara, i cjena zavisi ko i koliko može platiti ; zar se to nevidi iz prakse!

  • Luna777 19.09.2020.

    Sudstvo je zapravo rak rana našeg društva. Dok DORH i Policija hapsi, suci puštaju ovakve lopine uz pomoć prekaljenih odvjetnika koji brane mafiju. Točno je da imamo nakaradne zakone koji zapravo štite velike lopove, jer eto neki lopovi, kriminalci su još uvijek vani, nakon 10 godina parničenja, dok sve ne krene u zastaru. Sramotno sudstvo, a i većina sudaca.

  • cvat 19.09.2020.

    kako te nije stid takva izjava i ponavljati tuđu ( svaka vlast ista izjava) kad je sve pokradeno kad ste se svi namirili ,pustite sad i druge malo , znam da ste sljedili profesora Česića ( ko je njamio njamio ) ali budućnost nam je loša jer kakav otac takav sin a oni se uvlaće u politiku ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare