To je to što me zanima!

'Izrael bi trebao biti meta oštrih sankcija, desetljećima provode nasilje nad Palestincima'

Zastupnica Radničke fronte predlaže Vladi zabranu uvoza izraelske robe s okupiranih palestinskih teritorija, uvođenje sankcija i započinjanje procesa priznavanja Palestine kao samostalne i neovisne države
Vidi originalni članak

Hamasov napad na Izraelce uz granicu s Gazom 7. listopada je za svaku osudu i on sigurno ne pridonosi potrebnom miru na tim područjima. Hamas je počinio zločin prema civilima i taj zločin najoštrije osuđujemo, no odgovor Izraela - bombardiranje civila - nije samoobrana, poručila je u Saboru zastupnica Radničke fronte Katarina Peović govoreći o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. 

Pravo Izraela da se brani, naglasila je, ne uključuje pravo da kolektivno kažnjava Palestince.

IZ MINUTE U MINUTU Gaza: Preko 7.000 Palestinaca ubijeno do sada u napadima. Među njima gotovo 3.000 djece

- Bombardiranje Gaze u kojemu je ubijeno tisuće ljudi, tisuće djece, nije primjeren odgovor. Vrijeme je da se u Saboru, u kojemu su se čule riječi podrške Izraelcima, čuju i riječi podrške Palestincima. Reakcija u Saboru koja se danima svodi samo na spomen izraelskih žrtava danas pokazuje svu svoju licemjernost - ni riječi o palestinskim žrtvama, palestinskoj djeci, žrtvama koje se od početka najnovijeg sukoba broje u tisućama - istaknula je naglasivši kako treba osuditi Hamas, ali i odmazdu nad civilima i reći da je politika Izraela neprihvatljiva već desetljećima.

- To je desetljećima politka nasilja, ilegalnog otimanja teritorija, prisilnog iseljavanja Palestinaca i useljavanja židovskog stanovništva, što državnu politiku Izraela prema Palestincima stavlja uz bok onome što smo veći dio prošlog stoljeća promatrali u Južnoj Africi - apartheidu. Gaza je najveći otvoreni zatvor na planetu, u kojem je smješteno više od dva milijuna Palestinaca s ograničenim pristupom vodi i struji te drugim osnovnim potrepštinama, ograničenim kretanjem i uskraćivanjem drugih osnovnih ljudskih prava i sloboda.  Nikada nije bilo primjerene osude okrutnih postupka izraelskog režima, koji sustavno bombardira civilne objekte na području Gaze, čak i međunarodno zabranjenim agensima poput bijelog fosfora - kazala je zastupnica. 

SPALJENA ZEMLJA Pogledajte satelitske fotografije gradova u Gazi prije i nakon početka rata: Svugdje uništenje

Jedini način kojim će započeti put prekida vatre i novih mirovnih pregovora, istaknula je, jest priznanje palestinske državnosti.

- Izrael bi trebao biti meta oštrih sankcija po uzoru na druge zemlje koje krše međunarodno pravo. To bi bio prvi korak koji će omogućiti uspostavu trajnog suživota Palestinaca i Izraelaca, u obliku unitarne države ili dvije države.  S obzirom na to da je Hrvatska postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s programom koji prije svega teži mirnom rješavanju sporova te nepokolebljivoj podršci multilateralizmu i poštivanju međunarodnog humanitarnog prava, njezina je dužnost i obveza aktivno se zalagati za mirno rješenje sukoba između Palestine i Izraela - naglašava Peović. 

Radnička fronta, stoga, predlaže Vladi ispitivanje svih mogućnosti uspostavljanja sustava kontrole i zabrane uvoza izraelske robe koja dolazi s okupiranih palestinskih teritorija, aktivno uključivanje u kampanju osude Izraela kao jednog od najvećih kršitelja međunarodnog prava i kolonijalne sile unutar EU, uključujući i uvođenje sankcija Izrealu te započinjanje procesa priznavanja Palestine kao samostalne i neovisne države.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mudrac22 27.10.2023.

    Ovo je sramota od doticne , odi kod onog Krausa pa mu to reci . Za par mjeseci taj ce optuziti Hrvatski narod a on ce se kriti i prvaviti mutava .

  • TLV 27.10.2023.

    Kakav Apardheid, kakav zatvor na otvorenom itd. ???? Reci bolje, da si Antisemitkinja i da mrziš Izrael, to je iskrenije.

  • BROKRO 26.10.2023.

    Teta bolje se ne bodi sa rogatima , mi smo jedna mala zemlja sa vlastitim problemima u zemlji , to je za nas pre velik zalogaj!!ako mislite uvesti sankcije onda svima onima koji prodaju oruzije po svijetu i time uzrokuju masovne progone ondasnjih naroda i prave Biznis time!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare